20.9 C
București
joi, 28 martie 2024 - 19:18
No menu items!

Percheziţii la colosul de software SIVECO. UPDATE Firma a creat un circuit evazionist format din alte 50 de companii IT

spot_img

Una dintre cele mai importante firme de IT din România, SIVECO, firmă care câștigă contracte cu statul de peste 14 ani, este acuzată de evaziune fiscală de procurorii Curții de Apel București.

siveco-pt-site-1024

Sediile SIVECO, dar şi domiciliile unora dintre membrii conducerii companiei sunt percheziţionate, luni dimineaţă, de procurorii Parchetului Curţii de Apel Bucureşti. Conducerea companiei este acuzată că ar fi produs o evaziune fiscală de peste 3 milioane de euro. De 14 ani, numele SIVECO este legat de cele mai importante contracte cu instituţii de interes strategic ale statului.

UPDATE.

Cel puțin zece persoane suspectate de evaziune fiscală vor fi anchetate în cursul zilei de luni de procurorii de la Curtea de Apel București.

În fapt, în scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor către bugetul de stat, reprezentanţii unei companii producătoare de programe informatice ar fi creat un circuit infracţional format din peste 50 de societăţi comerciale prin care ar fi fost evidenţiate tranzacţii fictive derulate în perioada 2009-2013, în valoare de aproximativ 10 milioane de euro.

comunicat Parchetul Curții Apel București

Irina Socol este preşedinte fondator și director general al Siveco România, Siveco Netherlands, controlând 63.71% dintre acţiuni, restul fiind împărţite între membrii managementului SIVECO. Pe 14 mai 2014, Siveco România a absorbit Siveco International, ca urmare a deciziei celor două consilii de administraţie.

Compania SIVECO a devenit celebră după ce a obţinut, fără licitaţie, contracte IT în guvernarea Năstase. Singurul proiect major, până în 2000, a fost cel de informatizare a Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa. În 2001, în schimb, Guvernul Năstase i-a acordat, „prin încredinţare directă”, proiectul de informatizare a învaățământului (SEI – Sistem Educational Informatizat) – supranumit „Afacerea Calculatorul”.

Apele Române şi Petrom au plătit şi ele pentru tehnologia IT de la SIVECO, compania obţinând în 2003 contractul de informatizare a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Devenită lider de soluţii IT în România, premiată european, SIVECO a câştigat apoi în palmaresul clienţilor mai multe instituţii de stat: Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiilor, Ministerul Finanţelor, Ministerul Justiţiei, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, Centrala Nuclear-Electrică Cernavodă, Direcţia Generală a Vămilor, Fabrica de combustibil nuclear, Primăria Municipiului Bucureşti, Mobifon, Hidroelectrica, APIA.

În 2011, numele Irinei Socol şi al companiei pe care a înfiinţat-o a fost legat de jurnaliştii de investigaţie de la Riseproject de reţeaua de firme off-shore coordonată de consultantul Kiss Laszlo Gyorgy. SIVECO ar fi achitat mai multe facturi către Laveco România, firma care intermedia înfiinţarea de firme off-shore pentru omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu (dosarul PSV) şi care se numără şi printre companiile verificate de DNA în scandalul de corupţie Microsoft-Eads-Fujitsu. Oficialii SIVECO au declarat, cu acea ocazie, că nu a fost cumpărată consultanţă pentru înfiinţarea de firme off-shore.

Conform unui rechizitoriu DNA din 2009, SIVECO se numără şi printre plătitorii unor contracte „fantomă” către fostul institut de sondare a opiniei publice deţinut de Sorin Ovidiu Vîntu, INSOMAR, implicat în campania de susţinere a candidaturii lui Mircea Geoană la preşedinţie.

SIVECO a început anul 2014 cu anunţul privind retragerea a două fonduri de investiții din acționariat și impulsionarea eforturilor de a câștiga contracte în afara României.

Mihaela Chiper