14.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 16:38
No menu items!

Parchetul verifică afacerile SIVECO din ultimii 10 ani

spot_img

Ancheta privind evaziunea fiscală de la SIVECO a fost extinsă de procurorii Parchetului Curţii de Apel Bucureşti în urma denunţurilor din dosar. Procurorii verifică acum toate afacerile SIVECO începând din 2004, anul în care Irina Socol a început colaborarea cu firmele prin care ar fi spălat 10 milioane de euro.

siveco-pt-site-1024

Cutuma obliga compania SIVECO să-şi testeze softurile printr-un terţ, astfel încât să subziste impresia de obiectivitate atunci când sunt raportate incidente sau erori la programele dezvoltate de cei peste 800 de informaticieni angajaţi oficial. Preşedintele SIVECO, Irina Socol, a ales însă să nu mai externalizeze acest serviciu decât formal.

În declaraţia sa, Tiberiu Grabany a mai arătat că serviciile facturate de Softconstruct Expert SRL, Gramold Consulting SRL, Genius Soft Care SRL, Grade Soft Servi SRL, Dicon Soft Serv SRL şi Future Soft Service SRL către SIVECO România erau în realitate prestate de angajaţii societăţii Siveco România SA, suspecţii Dincă Nicuşor şi Constantinescu Dumitru, precum şi inculpatul Grabany Tiberiu neavând vreo contribuţie la prestarea acestora.

Dosar Tribunalul Bucureşti

Un argument al acuzării îl reprezintă chiar încasările foarte mari din contractele pe care Siveco le avea cu statul.

Fiind foarte profitabile, aceste contracte generează un profit foarte mare şi, implicit, impozite către stat foarte mari,

susţine procurorul,

Anchetatorul ține, de asemenea, să justifice încheierea contractelor fictive prin diminuarea impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat.

În timp ce preşedintele SIVECO, Irina Socol, aşteaptă judecarea contestaţiei sale împotriva arestării preventive pentru 30 de zile, anchetatorii ar trebui să stabilească şi ce s-a întâmplat cu banii „aduşi la sacoşă” de partenerii fictivi, contra comisionului de 3% menţionat în actul de acuzare.

Parchetul ar trebui să stabilească dacă banii au fost reintroduşi în circuitul financiar al companiei şi sub ce formă, mai ales că unul dintre administratorii de firme folosite pentru „externalizarea” sumelor, Dumitru Constantinescu, este ofiţer SRI în rezervă.

Curiozitatea este cu atât mai mare cu cât SIVECO a declarat oficial, în 2013, o cifră de afaceri de peste 200 de milioane de lei noi şi un profit impozabil de aproape 20 de milioane de lei noi.

Mihaela Chiper