14.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 16:18
No menu items!

Oficialii Rompetrol nu se tem de o licitație pentru pachetul de acțiuni aflat la stat: Prețul oferit este cel mai mare posibil

spot_img

rompetrol

Grupul Rompetrol își menține oferta de 200 de milioane de dolari pentru pachetul de 26,69% din acțiunile Rompetrol Rafinare care aparțin statului român și care fac obiectul Memorandumului aprobat luna trecută de Guvern.

Azamat Zhangulov, vicepreședinte senior al Grupului, a declarat joi că posibilitatea de a organiza o licitație pentru vânzarea acestui pachet este la latitudinea Guvernului, însă este puțin probabil ca altă companie să vină cu o ofertă superioară, în condițiile în care această ofertă este ”cea mai mare posibilă” și presupune în plus înființarea unui fond de investiții.

”Dacă va fi o licitație, cred că se va face repede, dar noi nu vom da mai mult de 200 milioane dolari. Este cel mai mare preț posibil pentru aceste acțiuni”, a afirmat Zhangulov, într-o conferință de presă desfășurată la București.

La prețul actual al acțiunilor de pe Bursa de Valori București, 26,69% din acțiuni costă aproximativ 168 de milioane de dolari.

Guvernul a decis că pachetul de 26,69% va fi vândut prin licitație, potrivit hotărârii de guvern care aprobă Memorandumul de înțelegere dintre statul român și The Rompetrol Group (TRG).

În prezent, TRG are 45,85% din acțiuni, iar statul român, prin Ministerul Economiei – 44,69%. În Memorandum este prevăzută înfiinţarea unui fond de investiţii româno-kazah, ale cărui proiecte ar trebui să ajungă la o valoare de 1 miliard de dolari în următorii şapte ani.

Statul român deține această participaţie în contul unei creanţe de 688 de milioane de dolari pe care o avea de recuperat de la Rompetrol, înainte de vânzarea companiei către KazMunaiGas. Statul și TRG s-au judecat în instanțe mai mulți ani pentru a stabili valoarea și cuantumul pentru operațiunea de răscumpărare a acțiunilor.

Pentru a evita o decizie defavorabilă a instanțelor, foarte probabilă, Guvernul a decis să rezolve acest caz prin negociere directă cu statul kazah, fapt care a declanșat un nou conflict politic intern, Administrația Prezidențială susținând ideea prețului maximal.

Fondul de investiții va avea o capitalizare inițială de 180 de milioane de dolari și va funcționa timp de șapte ani ca un fond de investiții clasic. TRG va fi acționar majoritar cu 80%, iar statul român cu 20%, partea de capital corespunzătoare contribuției statului urmând a fi plătită de Rompetrol. Deciziile vor fi luate de un consiliu de administrație și de acționari.

În privința investițiilor pentru 2014, TRG a anunțat că va cheltui 100 de milioane de dolari pentru modernizarea rafinăriei Petromidia și pentru creșterea capacității de distribuție. Compania își propune să deschidă 15 benzinării noi în România și rebranduirea altor 60.

Cătălin Dumitru, vicepreședinte al Rompetrol, a afirmat că acciza suplimentară pe carburanți impusă de Guvern de la 1 aprilie 2014 va duce la creșterea prețurilor cu aproximativ 40 de bani pe litru. ”Nu există miracole. Această creștere se va regăsi la pompă”, a afirmat Dumitru.

Grupul Rompetrol este deţinut integral de compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan – KazMunayGas și este prezent în 12 ţări, având majoritatea activelor şi operaţiunilor în Franţa, România, Spania şi Sud-Estul Europei. Compania este implicată în activităţi de rafinare, marketing şi trading, explorare şi producţie, servicii petroliere şi industriale.

Vlad Bârleanu