4 C
București
marți, 19 martie 2024 - 10:14
No menu items!

Noua metodă de plată a RCA a intrat în vigoare. Cum se calculează „Factorul N” pentru șoferii cu risc ridicat

spot_img

Noul mecanism de calculare a poliției de asigurare auto obligatorie (RCA) a intrat, luni, în vigoare, numindu-se generic „Factorul N” și aplicându-se în cazul şoferilor cu risc ridicat de accidente.

Potrivit noii metodologii de calcul a poliței RCA, valoarea indicelui „Factorul N” a fost stabilită la 1,36. „Valoarea Factorului N de 1,36 arată că o persoană care primeşte de la cel puţin trei asigurători diferiţi oferte ale căror prime de asigurare RCA sunt mai mari cu 36% faţă de tariful de referinţă aferent segmentului de risc din care face parte este încadrată în categoria asiguraţilor cu risc ridicat şi poate să solicite Biroului Asigurătorilor Auto din România – BAAR – o ofertă pentru încheierea unui contract RCA”, se arată într-un comunicat al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Asiguraţii cu risc ridicat vor primi de la BAAR o ofertă al cărei preţ va fi calculat prin înmulţirea tarifului de referinţă cu 1,36 şi cu coeficientul aferent clasei de bonus-malus.

Iată un exemplu de calcul, potrivit Mediafax: Unui tânăr care are istoric încărcat de daune, ajuns în clasa Malus 8 (cea mai mare), i s-ar putea cere tariful de referinţă cu aplicarea unei sancţiuni de 80% şi ar ajunge, astfel, la 835,2 lei. În cazul lui se aplică pragul de scumpire de 1,36 (Factorul N) şi poliţa ar ajunge să coste 1.136 de lei (835,2 x 1,36). Fără Factorul N, adică fără acest prag de 1,36, poliţa s-ar fi putut scumpi la nesfârşit, excluzându-l practic pe şoferul respectiv din categoria celor asigurabili.

Biroul Asigurătorilor întocmeşte în termen de 20 de zile oferta finală. Clientul are la dispoziţie alte zece zile să încheie asigurarea cu firma la care a fost repartizat.

BAAR a utilizat în calculul Factorului N datele anonimizate (rezultate din procesul de determinare al tarifului de referinţă) transmise de ASF, respectiv:
– prima de risc la nivelul fiecărui asigurător RCA, precum şi prima de risc din tariful de referinţă, pentru fiecare segment de risc utilizat în raportul privind determinarea tarifelor de referinţă pentru asigurarea RCA
– primele comerciale practicate efectiv pentru asigurările RCA de către asigurătorii RCA, aferente poliţelor RCA cu durata de 1, 6 şi 12 luni şi care au avut cel puţin o zi de valabilitate în anul 2016.

Potrivit ASF, valorile primelor comerciale aferente poliţelor cu durată sub-anuală au fost transformate în valori echivalente unor prime anuale. De asemenea, valoarea tuturor primelor aferente poliţelor selectate care au fost încadrate în alte clase de bonus-malus decât B0 au fost transformate în valoarea echivalentă pentru o poliţă similară din clasa B0 prin împărţire la coeficientul specific de bonus-malus aferent clasei în care a fost încadrată poliţa respectivă.

„În urma aplicării de către BAAR a celor două metode descrise în Procedura privind gestionarea de către BAAR a asiguraţilor RCA cu risc ridicat, a rezultat o valoare a Factorului N de 1,3593, prin rotunjire rezultând o valoare finală a Factorului N de 1,36”, a precizat ASF în urma deciziei din 8 august a Consiliului instituţiei de supraveghere.

ASF este autoritatea naţională pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital, care însumează peste 10 milioane de participanţi.

Olimpia Diaconiuc