15.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 16:20
No menu items!

Noi proteste ale polițiștilor în Capitală: “În această logică a salarizării, vom ajunge să închidem sediile și să plecăm acasă”

spot_img

Zeci de polițiști au protestat joi, în fața Ministerului Muncii, cerând majorări de salarii și eliminarea disfuncțiilor salariale din sistemul public.

Președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și al Personalului Contractual (SNPPC), Dumitru Coarnă, a declarat că a fost creat un dezechilibru salarial în sistemul public și că la nivelul Ministerului de Interne nu s-au făcut majorări salariale din 2008.

„Avem nemulțumiri pe termen scurt și nemulțumiri pe termen lung. Aș începe cu cele pe termen scurt, strict pe eliminarea disfuncțiilor salariale din sistemul public create nu știu de ce, dacă au fost create cu rea credință sau doar din neștiință, create, spun eu, poate din dorința de a face bine, dar au dezechilibrat sistemul public de salarizare, în sensul că MAI nu a primit nicio majorare salarială din 2008 la zi. Guvernul Cioloș și Guvernul Grindeanu au majorat salariul – pe bună dreptate, nu avem niciun fel de problema în zona aceasta- la Sănătate, Învățământ și Justiție, iar la Poliție nimic. Și sigur că lucrurile scapă de sub control”, a spus Dumitru Coarnă.

Liderul sindical a mai precizat că, în ultimii doi ani, șase polițiști au murit, iar mai mulți au suferit vătămări corporale, unii dintre ei fiind în comă.

„Vă dau un exemplu. Noi avem 65% din efective la nivelul salariului de bază minim pe economie, în condițiile în care avem șase morți în ultimii doi ani, vătămați corporali, oameni care sunt în comă, sunt irecuperabili. Din motive profesionale, au fost ultragiați, au fost vătămați corporal și am avut șase polițiști decedați în legătură cu serviciul în ultimii doi ani. Acest lucru trebuie să dea de gândit guvernanților și am solicitat clar, cu celeritate, câteva principii de bază privind eliminarea acestor disfuncții salariale făcute prin OUG – adică nu poimâine, astăzi sau mâine – făcute prin OUG, pentru că nu putem să mai lucrăm în aceste condiții”, a explicat Dumitru Coarnă.

El a atras atenția asupra faptului că unui polițist i se interzice să aibă altă activitate decât aceea de polițist, în condițiile în care un profesor și un medic pot avea și alte activități.

„O să ajungem în situația în care o să închidem sediile și o să plecăm acasă. În această logică a salarizării, oamenii efectiv o să plece, pentru că această profesie nu mai oferă nimic din punct de vedere salarial, chiar dacă e o profesie de vocație, o profesie de risc, chiar dacă ne place, nu avem acel regim drastic al incompatibilităților. Un polițist nu are voie să aibă nicio activitate, alta decât cea de polițist, pe când medicul poate, profesorul poate, toată lumea poate să facă (și altceva – n. r.) și pe mine mă blochezi în salarizarea asta”, a mai spus Coarnă.

În plus, medicii primesc pentru munca depusă în timpul sărbătorilor legale un spor de 100%, față de polițiști, care primesc 75%.

„Sâmbăta și duminica, de sărbători legale, lucrate în durata normală, Ministerul Sănătății aplică un spor de 100%. La noi 75%, de parcă la noi ziua ar fi mai scurtă. Instituția permanenței — la Sănătate medicul poate să rămână la domiciliu, numai dacă sunt situații deosebite să vină la serviciu, acolo primesc 40%, dar la noi nu se primește nimic. Nu poți să lucrezi așa, că nu e în regulă, îți bați joc de noi și nu acceptăm lucrul ăsta”, a mai arătat liderul sindical.

Referitor la mitingul anunțat pentru sâmbătă, Dumitru Coarnă a spus că sunt așteptați peste 7.000 de polițiști atât din București, cât și din restul țării.

R.D.