Noi dovezi ale ilegalităţii unuia din studiile pe organe umane efectuate la UMF Carol Davila

Autorul studiilor ilegale efectuate pe organe umane, conferenţiarul universitar dr. Mugurel Constantin Rusu, urmează să fie „premiat” de partenerul său la unul din aceste studii, de la U.M.F. Victor Babeş, şi de un alt coleg acuzat de plagiat

UMF_Carol_Davila

În comisia concursului pentru ocuparea postului de profesor universitar, la Facultatea de Medicină Dentară, disciplina Anatomie, numită prin decizia rectorului U.M.F. Carol Davila nr. 38777 din 16.12.2014, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 738, Partea a III-a, fac parte, printre alţii, profesorul universitar dr. Motoc Andrei Gheorghe Marius şi profesorul universitar dr. Florin Mihail Filipoiu. Ambii sunt profesori universitari de Anatomie, primul este şeful disciplinei de Anatomie de la U.M.F. Victor Babeş din Timişoara, iar cel de al doilea, şeful disciplinei de Anatomie de la U.M.F. Carol Davila din Bucureşti.

Nu numai Anatomia este cea care îi „recomandă” pentru a face parte în comisia pentru atribuirea titlului de profesor universitar domnului conferenţiar universitar dr. Mugurel Constantin Rusu. Ambii profesori din comisie deţin importante funcţii de conducere în cadrul celor două instituţii de învăţământ superior medical uman. Profesorul universitar dr. Florin Mihail Filipoiu este prodecanul Facultăţii de Medicină din cadrul UMF „Carol Davila” Bucureşti, iar profesorul unversitar dr. Andrei Gheorghe Marius Motoc este directorul Departamntului de Relaţii Publice, Marketing şi Consiliere profesională din cadrul U.M.F.Victor Babeş.

Anatomia nu este însă singurul punct pe care îl au în comun cei doi membri ai comisiei cu Mugurel  Constanin Rusu. Ambii profesori universitari au impresionante cărţi de vizită cu care „girează” pentru atribuirea titlului de profesor universitar lui Rusu, cărţi de vizită ce conţin şi alte aspecte comune cu acesta, în afara Anatomiei. Astfel, profesorul universitar dr. Florin Mihail Filipoiu este, ca şi Mugurel Constanin Rusu, autorul unor cărţi plagiate parţial după operele altor autori. Domnul Florin Mihail Filipoiu este unul din autorii cărţii „Anatomia chirurgicală a nervilor cranieni” (2007, Editura Universităţii „Carol Davila” Bucureşti) în care există pagini întregi identice cu cele din lucrarea „Anatomia funcţională a sistemului nervos” a profesorului Armand Andronescu, apărută în 1998, Editura Infomedica. Într-o altă carte al cărei coordonator este Florin Mihail Filipoiu „Lucrări practice de anatomie. Aparatul digestiv subdiafragmatic şi splina” (2010, Editura Universităţii „Carol Davila” Bucureşti), numeroase capitole sunt identice cu cele din lucrarea coordonată de prof. univ. dr. Cezar Th. Niculescu (2001, Editura Tehnoplast Company SRL), în condiţiile în care Florin Mihail Filipoiu nu a făcut parte din echipa ce a lucrat la cartea coordonată de profesorul universitar dr. Cezar Th. Niculescu din 2001.

Profesorul universitar dr. Andrei Gheorghe Marius Motoc este partener cu Mugurel Constantin Rusu într-unul din studiile nelegale efectuate de acesta pe organe umane, „The vascular layers on the rostral ventrolateral medulla”, publicat în Romanian Journal of Morphology and Embriology  2012, fiind co-autor al acestui articol. Amintim că în rubrica „Material şi metodă” se menţionează că în acest sudiu au fost folosite „blocuri de trunchi cerebral şi cerebel disecate la autopsii medico-legale, la 20 de adulţi umani”, în condiţiile în care niciunul din autorii articolului nu este medic legist şi nu a funcţionat într-o instituţie de medicină legală, deci în condiţiile în care niciunul din autorii articolului nu a avut cadrul legal să participe la efectuarea de autopsii medico-legale. Doar profesorul Motoc este directorul Departamntului de Relaţii Publice, Marketing şi Consiliere profesională din cadrul U.M.F.”Victor Babeş”, departament ce „are rolul principal de a promova corect, intens şi focusat activitatea educaţională şi ştiinţifică a UMF V. Babeş din Timişoara”.

Studiul descris în articolul „The vascular layers on the rostral ventrolateral medulla” nu numai că este nelegal şi contravine normelor etice, dar, aşa cum se afirmă la rubrica “Acknowledgments”, a fost susţinut prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor umane finanţat din Fondul Social European şi de către Guvernul României, cu numărul de contract POSDRU 89/1.5/S/64153 (autor #1) – This study was supported by the Sectoral Operational Programme Human Resources Development (SOPHRD), financed from the European Social Fund and by the Romanian Government under the contract number POSDRU/89/1.5/S/64153 (author #1)”. Scopul studiului „The vascular layers on the rostral ventrolateral medulla” publicat în Romanian Journal of Morphology and Embriology 2012, aşa cum îl descrie domnul Rusu, „este de a documenta anatomia neuro-vasculară a măduvei rostrale ventro-laterale pentru a oferi o imagine de ansamblu asupra vaselor lezabile din această zonă, cu rol în patogeneza hipertensiunii esenţiale.”

Datele referitoare la contractul cu număr de identificare POSDRU/89/1.5/S/64153 postate de beneficiarul U.M.F. Carol Davila Bucureşti arată că proiectul s-a desfăşurat în cadrul domeniului major de intervenţie 1.5 „Programe doctorale şi postdoctorale în sprijinul cercetării”, având titlul: “Susţinerea cercetării postdoctorale în domeniul chirurgiei reconstructive de transplant (POSTDOC-TRANSPLANT)”.  Apare astfel încă un aspect nelegal: ce legătură are obiectul studiului publicat de Mugurel Constantin Rusu şi colaboratorii, printre care şi membrul în comisia de concurs, Andrei Gheorghe Marius Motoc, „The vascular layers on the rostral ventrolateral medulla”, acela al patogenezei hipertensiunii esenţiale, cu obiectul contractului cu număr de identificare POSDRU/89/1.5/S/64153, pentru care au fost folosiţi bani europeni, acela al chirurgiei reconstructive de transplant?

Ștefan Etveș

NICIUN COMENTARIU