19.4 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 10:47
No menu items!

Nicolescu: Vom propune suspendarea calendarului de liberalizare a prețului gazelor pentru populație. UPDATE

spot_img

Guvernul vrea să vândă populației mai multe gaze din producția internă, pentru a ține prețurile jos

conducta gaze

Update 16.11 Departamentul pentru Energie a publicat proiectul de HG prin care creșterea prețurilor va fi oprită. În anexă, se arată că prețul gazelor pentru clienții noncasnici va rămâne la 89,40 lei/Mwh, iar prețul pentru clienții casnici, cerntralele care produc energie termică pentru populație, va rămâne la 53,30 lei/Mwh.

Nota de fundamentare face referire la ”gradul redus de suportabilitate la nivelul clienţilor casnici”.

Extras din nota de fundamentare:

Se constată că preţul gazelor naturale din producţia internă aplicabil în prezent pentru clienţii noncasnici, cu excepţia producătorilor de energie termică, pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice, destinată consumului populaţiei, prevăzut în Hotărârea Guvernului nr. 511/2013 pentru stabilirea preţului de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru piaţa reglementată de gaze naturale, de 89,4 lei/MWh (20,26 EUR/MWh) se plasează dincolo de nivelul preţurilor estimate la nivelul hub-urilor din UE, inclusiv pentru luna septembrie 2014. Previziunile pentru trimestrul IV 2014 în cazul hub-urilor din UE (24,40 EUR/MWh) precum si cele privind preţul mediu ponderat al gazelor naturale din import pentru cantităţile de gaze naturale destinate consumului intern estimat conform contractelor încheiate pentru perioada septembrie-decembrie 2014 (30,15 EUR/MWh), coroborate cu scăderea consumului de gaze naturale cu 9,48 % comparativ cu aceeași perioadă a anului 2013 (în august s-a inregistrat cel mai scazut nivel al consumului din ultimii 5 ani, 486 milioane mc), conduc la concluzia că s-a atins un prag de suportabilitate care nu mai face posibila majorarea (începând cu 1 octombrie 2014) a prețurilor de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru piața reglementată. Totodată, Calendarul de liberalizare a prețului gazelor naturale, negociat de catre Guvernul României în anul 2012, cu organismele financiare internaționale, a devansat cu mult creșterea veniturilor populației.

Departamentul pentru Energie va propune un proiect de hotărâre de Guvern prin care calendarul de liberalizare a prețului gazelor la populație va fi suspendat, în urma dezbaterii publice organizate de instituție în ultimele două săptămâni, a declarat marți Răzvan Nicolescu, ministrul Delegat pentru Energie.

”În prezent, problema prețului gazelor pentru populație a devenit îngrijorătoare iar perioada de liberalizare pe care și-a asumat-o România, respectiv 31 decembrie 2018, este unul dintre cele mai ambițioase termene dintre statele UE. Astfel că vom propune un proiect de hotărâre de Guvern prin care vom cere suspendarea scumpirii gazelor și un proiect de lege de modificare a Legii energiei și gazelor prin care propunem prelungirea termenului de liberalizare totală cu cel puțin doi ani și jumătate”, a spus Nicolescu.

Departamentul pentru Energie a demarat, începând cu 1 septembrie, o dezbatere publică privind oportunitatea amânării calendarului de liberalizare în contextul în care, în ultimii doi ani, salariile au scăzut cu 1% iar prețul final al gazelor a crescut cu 16%.

Nicolescu spune că este nevoie de ”o perioadă de pauză în scumpirea gazelor pentru ca prețurile să se echilibreze cu veniturile”.

Pe 1 septembrie, Guvernul a anunțat că nu va mai pune în aplicare creșterea prețului la gaze pentru populație de la 1 octombrie, din cauza unui diferend cu reprezentanții Comisiei Europene. Potrivit calendarului de liberalizare a pieţei gazelor asumat în 2012 prin acordurile cu FMI şi CE, preţul gazelor livrate populaţiei urma să crească cu 3% de la 1 octombrie. De asemenea, Guvernul vrea să împingă finalizarea calendarului de liberalizare din 2018 în 2021.

S.Z.