10.2 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024 - 10:57
No menu items!

Nicolescu își trimite Corpul de Control la Hidroelectrica. Motivul: Cheltuielile pentru Tarnița-Lăpuștești

spot_img

tarnita lapustesti

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a dispus luni Corpului de Control al Departamentului pentru Energie realizarea unei analize în privinţa cheltuielilor făcute până în prezent pentru realizarea proiectului hidrocentralei de acumulare şi pompaj Tarniţa – Lăpuşteşti. Analiza va viza în principal activitatea Hidroelectrica.

Potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Energie, șeful Corpului de Control are termen ca până la sfârşitul acestei săptămâni să prezinte ministrului concluziile sale.

Hidroelectrica a decis în AGA din 28 februarie să participe cu câte 2 milioane de euro la capitalul social al companiei de proiect Hidro Tarnița. Fondul Proprietatea, în calitate de acționar minoritar cu o participație de 20%, a refuzat să participe la ședinta din 28 februarie. Astfel, decizia a fost luată doar de statul român prin Ministerul Economiei-Departamentul pentru Energie.

Construcţia centralei de la Tarniţa-Lăpuşteşti a fost mai mulți ani în suspensie, investitorii lăsându-se aşteptaţi. În căutare de soluţii, Departamentul pentru Energie a decis includerea principalilor producători de energie ai statului în compania de proiect pentru realizarea hidrocentralei Tarniţa.

Printre acţionarii viitoarei companii de proiect s-ar număra Nuclearelectrica, Hidroelectrica, Electrica, Romgaz, Complexele Oltenia şi Hunedoara. Până acum, în afară de Hidroelectrica, și Nuclearelectrica a decis în AGA să cheltuiască două milioane de euro pe proiect.

Fostul ministru delegat pentru Energie, Constantin Niță, a cerut principalelor companii energetice de stat să participe cu câte 4 milioane de euro la aceste proiecte destul de controversate din punct de vedere al viabilității lor.

Potrivit unor surse din domeniu, Constantin Niță ar fi cerut și companiilor private să contribuie, însă acestea au refuzat. Fiind private, nu pot fi obligate să intre într-un proiect sau altul. Astfel, Departamentul pentru Energie s-a reorientat către companiile de stat.

C.C.