7.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 8:41
No menu items!

Nepotisme și contracte cu dedicație de milioane de euro la DGASPC Constanța

spot_img

Petre Dinica, director DGASPC ConstantaDirecția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Constanța este un caz pe cât de clasic pe atât de revoltător de nepotisme și afaceri tenebroase pe bani publici. Toate acestea au ajuns să se reflecte chiar în situația financiară a instituției conduse de directorul Petre Dinică.

DGASPC Constanța a încheiat în ultimii ani contracte de milioane de euro cu firme aparținând unor lideri politici locali, unor oameni cu influență sau unor rude ale angajaților instituției, deși Petre Dinică susține, în răspunsul dat unei solicitări formulate de Sursa Zilei, că toate licitațiile au fost organizate în condiții legale.

Una dintre fericitele firme care au încasat cel puțin 2 milioane de euro din banii publici, din coontracte pentru furnizare de alimente, este Mira Sistem Group SRL, în care asociați sunt Ecaterina Bolchiș și Mariana Bolcheș, aceasta din urmă fiind președinta Organizației de Femei a Partidului Conservator Filiala Constanța.

Alte câteva sute de mii de euro a încasat și societatea comercială Granbis SRL, patronată de Nicolae Biserică, nimeni altul decât tatăl unei angajate a DGASPC Constanța – Andreea Biserică. Aceasta este inspector în cadrul Serviciului Management de Caz pentru Copii, dar, potrivit directorului Petre Dinică, „a îndeplinit condițiile specificie ocupării postului”, fiind absolventă a Facultății de Sociologie și Asistență Socială. Totodată, conform lui Petre Dinică, „nu au fost încălcate prevederile legale privind incompatibilitățile și interdicțiile”.

Nepotul fostului șef al Serviciului de Informații Externe, Ioan Talpeș, este și el un abonat al contractelor cu DGAPSC Contanța. Giuliano George Talpeș este patronul firmei Vit Invest SRL, și a obținut cel puțin două contracte de la DGASPC. Giuliano Talpeș este lider al Organizației de Tineret a Filialei PSD Constanța.

„Monopolul” pentru furnizarea de medicamente DGASPC Constanța a fost deținut de firma Eurosantis SRL Constanța, care a câștigat contracte de câteva sute de mii de euro, în urma unor licitații accelerate, prin negocieri directe sau la licitații unde era singurul ofertant. Firma Eurosantis aparține lui Ion Dumitrache, fost consilier județean PSD și partener de afaceri al grupului Radu MazăreNicușor Constantinescu.

Nepotisme asumate

Deși posturile din DGASPC Constanța sunt blocate, iar instituția are un deficit de personal, cu 1.130 de angajați dintr-o schemă de 1.408, conducerea instituției a găsit locuri de muncă unor rude sau afini ai directorului sau ai unor șefi din cadrul direcției.

Fiica directorului Petre Dinică, Alexandra Dinică, este angajata Adăpostului pentru Copiii Străzii „Gheorghe Hagi”. Despre fiica sa, șeful DGASPC spune că este absolventă a Facultății de Sociologie și Științele Educației și a unui masteratul în domeniul asistenței sociale. Ea a fost angajată prin transfer de la DGASPC Sector 6 București, lucrând acum la Serviciul de intervenții în situații de trafic, migrașie, repatrieri, exploatare și asistență stradală. Conducerea DGASPC susține că s-au respectat condițiile legale de angajare și nu au fost încălcate prevederile legale privind incompatibilitățile sau interdicțiile.

Ionela Perțea, medic în cadrul Centrului de Zi pentru Copilul cu Autism, este cununată de directorul Petre Dinică.

Flavia Todeț, psiholog la Adăpostul pentru Copiii Străzii „Gheorghe Hagi” este fina doamnei Atena Fătu, șef serviciu în cadrul DGASPC.

Marin Ristea, şeful Biroului Monitorizare, Statistică, Strategii, Programe, Proiecte, este soțul Mihaelei Ristea, director general adjunct.

Anca Ghițulescu, șefa Serviciului Management de Caz pentru Copii este soția lui Liviu Ghițulescu, inspector în cadrul DGASPC.

Alice Georgiana Enescu, inspector la Compartimentul Financiar Salarizare, angajată din 2001, este fiica șefei Serviciului Resurse Umane, Elena Jipa.

În încheiere, directorul Petre Dinică precizează că „într-o instituție cu un număr mai mare de 1.200 de angajați sunt mai multe cazuri de soț-soție, părinte-copil etc,, angajați ai aceleiași instituții”.

Andi Topală