16.7 C
București
joi, 28 martie 2024 - 21:12
No menu items!

Moody’s: Profilul de rating al statelor din regiune este stabil, pentru următorul an. Situația României

spot_img

Profilurile de rating suveran ale celor 8 state din Europa Centrală și de Est (CEE / Central and Eastern Europe) vor rezista provocărilor economice globale și provocărilor socio-politice interne, în următoarele 12-18 luni, potrivit unui raport al companiei Moody’s, publicat miercuri.

Raportul se concentrează pe opt state: Cehia, Polonia, Slovacia, Bulgaria, România, Slovenia, Ungaria și Croația.

”Ne așteptăm ca aceste opt state să înregistreze o creștere a PIB de peste 3% în 2016-2017, peste media UE de 2%. Pe măsură ce aceste economie beneficiază de creșterea constantă a cererii interne, care sprijină perspectiva de creșterea a PIB; nivelurile datoriei vor rămâne stabile la 53% din PIB”, a afirmat Evan Wohlmann, analist la Moody’s.

Consumul privatva fi susținut de îmbunătățiri semnificative ale condițiilor de pe piața muncii și de prețurile mai mici la carburanți, în condițiile în care statele din zonă sunt importatori neți.

Rata șomajului va continua să scadă sub 7%, pentru prima dată după 2008. Cea mai mare rată a șomajului va continua să fie în Croația – sub 14% în 2017, față de un vârf de peste 17% în 2013-14.

”Majoritatea statelor CEE-8 au trecut printr-o stabilizare a datoriei publice după 2014, crescându-și rezistența la șocuri. Ne așteptăm ca măsurile de stimulare fiscală din România și Polonia să ducă deficitele la peste 3% până în 2017, dar restul statelor vor continua să-și consolideze bugetele”, a afirmat analistul Marco Zaninelli.

Moody’s mai arată că ratingul suveran rămâne vulnerabil la relaxări fiscale și la politici neortodoxe. Dezvoltarea mișcărilor anti-austeritate și eurosceptice, cel mai recent în Polonia, și a partidelor anti-sistem din Cehia și Slovacia crește riscul politic intern și are potențialul de a anula avantajele fiscale, de a aduce politici economice atipice și de a slăbi cooperarea în UE.

Poziția zonei CEE de favorită a investitorilor în piețele emergente se vapăstra. Politica relaxată a Băncii Centrale Europene, în paralel cu tendințele Fed de a crește dobânzile, va contribui la atragerea de investiții în zonă, în contextul în care capitalurile caută dobânzi pozitive, în zone ferite de provocările majore ale economiei globale.

V.B.