9.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 1:09
No menu items!

Moody’s: Rezervele valutare ale Rusiei sunt în scădere, dar pot acoperi datoriile externe din 2015

spot_img

De la începutul anului, banca centrală de la Moscova a cheltuit 70 mld. $ pentru a susține rubla

ruble rusia

În lipsa unei alte scăderi mari a prețului mondial al petrolului, rezervele valutare externe (FXR) ale Rusiei sunt suficiente pentru a acoperi serviciul datoriei externe din 2015, potrivit unui raport al agenției de rating Moody’s, publicat sâmbătă.

Potrivit datelor oficiale, Banca Centrală a Rusiei avea rezerve de 361 mld. $, la 1 decembrie 2015. Acestea sunt mai mult decât suficientee pentru a acoperi obligațiile din 2015 – în valoare de 130 mld. $, care cuprind datoriile guvernului, ale băncilor și ale companiilor private.

Acest calcul este valabil chiar și făcând abstracție de suma de 150 mld. $, calculată la rezervele băncii centrale, dar care vine de la cele două fonduri guvernamentale – Fondul Național de Bunăstare și Fondul de Rezervă. Aceste două fonduri au mandate specifice și este puțin probabil să fie folosite pentru plata datoriilor, cu excepția cazurilor extreme – de exemplu continuarea picajului la prețurile petrolului sau escaladarea conflictului din Ucraina și a regimului de sancțiuni economice, urmate de ieșiri de capital și de devalorizarea rublei, la ritmuri mai accelerate.

Decizia Băncii Centrale de a limita intervențiile zilnice pe piața valutară (în principiu la 350 mil. $ zilnic, așa cum s-a anunțat în noiembrie) ar trebui să lase spațiu pentru plata datoriilor, deși această decizie depinde de volatilitatea rublei, potrivit raportului citat.

Datele oficiale arată că banca centrală a vândut 29 de miliarde de dolari în octombrie, pentru a susține rubla. În noiembrie, a schimbat politica și a lăsat piața mai liberă (free-float), vânzând doar 1 miliard $. Noile prețuri la petrol pun însă din nou o presiune uriașă asupra rublei.

”Mai mult, atâta timp cât criza din Ucraina persistă, entitățile din Rusia vor avea acces puțin sau deloc la bani pe piețele de capital, deci Moody’s se așteaptă ca dependența companiilor private și publice față de rezervele băncii central să crească până la urmă”, se arată în raportul citat.

În ultimele șase luni, rubla s-a devalorizat cu 34%, pe fondul războiului din Ucraina și a embargourilor comerciale, potrivit Bloomberg. Din ianuarie până acum, Banca Centrală a Rusiei a cheltuit 70 de miliarde de dolari în intervenții pe piață pentru sprijinirea rublei.

Pe 10 noiembrie, Banca a decis să lase rubla în free-float, însă în ultima săptămână a revenit și a cheltuit cel puțin 2,6 mld. $.