Modificare esențială în cazul răspunderii magistraților

Noul pachet de legi ale justiţiei aduce modificări în privința răspunderii magistraţilor, obligând statul să recupereze de la aceștia despăgubirile acordate persoanelor prejudiciate de erori judiciare.

Potrivit ministrului justiției, Tudorel Toader, statul este răspunzător patrimonial atunci când se produce o eroare judiciară, dar ulterior tot statul se va îndrepta împotriva magistratului care a produs prejudiciul.

„Se menţine prevederea potrivit căreia statul răspunde patrimoial pt erorile judiciare. Dacă o hotărâre judecătorească cauzează un prejudiciu, cel rejudiciat trebuie să aibă garanţia că are cine să îi acoperă prejudiciul. Spe deosebire de actuala reglementare care spune că statul se poate îndrepta împotriva judecătorului, adică o acţiune facultativă, în regres, modificarea arată că statul se îndreaptă, prin Ministerul Finanţelor, împotriva magistratului care a produs eroarea”, a declarat, vineri, ministrul justiţiei, la prezentarea noului pachet de legi.

Tudorel Toader a anunţat că va face publice toate situaţiile în care statul a fost nevoit să plătească despăgubiri în baza unor decizii CEDO, iar ministerul Finanţelor nu a îndreptat niciodată vreo acţiune de recuperare a prejudiciului de la vreun magistrat. „După ce prejudiciul a fost acoperit de stat, statul se îndreaptă cu acţiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudiciu. Termenul de prescripţie este cel din Dreptul Comun, adică dreptul de acţiune este de un an. Într-un an nicio hotărâre judecătorească nu rămâne irevocabilă ca să arate eroarea. Într-un an, termenul de acţiune s-a prescris. Acest capitol, dacă va fi menţinut, răspunde cerinţelor pe care societatea le are ca să nu avem o categorie în afara răspunderii juridice”, a mai spus Tudorel Toader.

Andrei Tudor

NICIUN COMENTARIU