7.5 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 4:45
No menu items!

Mitul vegetarienilor a fost spulberat. Veganii mor mai devreme

spot_img

Nu este un secret că mulți vegetarieni sunt, în același timp, ecologiști radicali și alarmiști climatici, care sunt obsedați și isterici despre faptul că planeta arde. Se pare că Universitatea din Graz (Austria) a descoperit motivul: dieta lor „nesănătoasă”.

Un studiu al Universității din Graz ajunge la concluzia că vegetarienii sunt mai des bolnavi și au o calitate de viață mai scăzută decât cei care consumă carne. Potrivit unui comunicat de presă al instituției, vegetarienii „au cancer și atacuri de cord mai des”. Documentul mai spune, de asemenea, că aceștia prezintă mai multe tulburări psihologice decat mâncătorii de carne. Oamenii de știință au evaluat și date dintr-un sondaj austriac de sănătate (AT-HIS), care este, de asemenea, parte dintr-un studiu important și valoros al UE (Sondajul european privind sănătatea).

Oamenii de știință au examinat 1.320 de persoane, care au fost divizate în patru grupuri de câte 330 de persoane fiecare. Toate grupurile au fost testate ținând cont de sex, vârstă și statut socio-economic. De asemenea, studiul a ținut cond de fumat și activitatea fizică. De asemenea, Indicele de Masă Corporală (IMC) a fost în intervalul normal pentru toate cele patru grupuri (22,9 – 24,9). Singurul lucru care într-adevăr a fost diferit între cele patru grupuri a fost dieta. Cele patru grupuri au fost: 1) vegetarieni, 2) consumatorii de carne, fructe și legume, 3) mici consumatorii de carne și 4) mari consumatorii de carne. Mai mult de trei sferturi din participanți au fost femei (76,4%).

Vegetarienii, afectați de un număr semnificativ de boli cronice

Comunicatul de presă precizează că rezultatele contrazic clișeul potrivit căruia dietele fără carne sunt mai sănătoase. Vegetarienii au de două ori mai multe alergii decât marii consumatori de carne (30,6% față de 16,7%) și au arătat rate de cancer cu 166% mai mari (4,8% față de 1,8%). Mai mult, oamenii de știință au descoperit că veganii au avut o rată de 150% mai mare de infarct miocardic (1,5% față de 0,6%). În total, oamenii de știință au observat 18 boli cronice diferite. Comparativ cu mari consumatori de carne, vegetarieni au fost afectați în mod disproporționat, de 14 din cele 18 boli (78%) care au inclus astmul, diabetul, migrenele și osteoporoza.

Universitatea de Medicină din Graz confirmă constatările de la Universitatea din Hildesheim: mai frecvente tulburări psihologice în rândul vegetarienilor.

Rădăcinile anxietății și depresiei

În analiză, Universitatea din Graz a constatat că vegetarienii au fost, de asemenea, de două ori mai susceptibili de a suferi de anxietate sau depresii decât consumatorii de carne mari (9,4% la 4,5%). Acest rezultat a fost confirmat de către Universitatea din Hildesheim, care a constatat că vegetarienii au suferit în mod semnificativ mai mult de depresii, anxietate, tulburări psihosomatice și tulburări de alimentație. Cercetătorii de la Universitatea Graz au constatat de asemenea că vegetarienii sunt mult mai afectați de boli și vizitează medicul mai frecvent.

Marii consumatori de carne au fost de asemenea găsiți ca având o „calitate semnificativ mai bună a vieții în toate privințele”, a constatat studiul. Cele patru aspecte examinate au fost: starea de sănătate fizică și psihică, relațiile sociale și calitatea vieții legate de mediu.

Știință dubioasă în totalitate

Din nou, acesta nu este primul studiu care a contrazis ideea că vegetarienii sunt mai sănătoși. Cel mai mare studiu din lume în domeniul nutriției (EPIC) a indicat faptul că, în general, vegetarienii au tendința de a muri mai devreme.

Recent, experții au arătat că pretinsele beneficii pentru sănătate ale unei diete vegetariene sunt mituri și basme. De exemplu, potrivit profesorului Ulrich Voderholzer, director și medic șef al Schön Klinik Roseneck și un expert în tulburări de alimentație, teoriile organizațiilor de vegetarieni „nu au suport științific”.

Olimpia Diaconiuc