19.1 C
București
marți, 16 aprilie 2024 - 8:45
No menu items!

Ministrul sănătăţii a lansat un program de prevenţie. O nouă materie în şcoli şi grădiniţe, una dintre măsuri

spot_img

Ministrul sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a lansat miercuri, la Palatul Cotroceni, un program de prevenţie şi educaţie în sănătate. Potrivit ministrului, copiii vor învăţa la şcoală cum să prevină anumite boli şi să respecte igiena alimentară. Şi tot miercuri a fost semnat un acord cu reprezentantul regional al organizaţiei mondiale a sănătăţii.

Klaus Iohannis: „Obiectivul nostru major este o mai bună stare de sănătate a populației, incluzând aici și grupurile vulnerabile. O populație sănătoasă este o populație în primul rând informată. Constientizarea importanței prevenției și adoptării unor comportamente sănătoase e necesar să înceapă de la cele mai fragede vârste.”

Ministrul sănătăţii a declarat, că vrea, printre alte măsuri, o nouă materie în şcoli şi grădiniţe, respectiv „Educaţie prin sănătate”, oră în care copii să înveţe despre alimentaţia sănătoasă, igienă şi lupta împotriva alcoolului şi fumatului.

Orele ar putea fi ţinute de medicii şi asistentele cabinetelor din şcoli.

„Personal cred că aceste ore ar trebui să fie obligatorii şi cred că avem o resursă fantastică la care trebuie să apelăm – medicii şcolari. Suntem obligaţi să susţinem această specialitate, medicii şcolari se împuţinează,. Sunt medici şcolari, asistente care lucrează în cabinetele şcolari, cu o experienţă extraordinară şi marea lor majoritate o dedicaţie extraordinară”, a declarat ministrul.

Potrivit ministrului sănătăţii, copiii ar putea primi la şcoală lecţii privind igiena de zi cu zi, alimentaţie, obiceiuri de evitat – fumat, alcool, consum de medicamente şi alte substanţe.

„Cu cât mai repede, cu atât mai bine. Nu este genul de intervenţie cu rezultate peste noapte. Investim în viitor, investim în viitorul copiilor noştri, în viitorul României. De aceea cred că trebuie să insistăm pe aceste lucruri”, a mai spus ministrul.

El a mai spus că medicii şi asistentele şcolare ar putea deveni „educatori excelenţi„ cu ajutorul unor cursuri de pregătire pedagogică de scurtă durată”.