Ministrul propus al transporturilor, probleme de incompatibilitate. Procesul cu ANI, pe rolul Curții Supreme

Ministrul propus pentru portofoliul Transporturilor în Cabinetul Tudose, Felix Stroe, are pe rolul Curții Supreme, un proces cu Agenția Națională de Integritate, care l-a declarat incompatibil în 2015. Potrivit site-ului Înaltei Curți de Casație și Justiție, procesul se află încă în faza de recurs și nu a fost pronunțată o soluție în cauză.

Astfel, în martie 2015, Stroe a fost declarat incompatibil de ANI, deoarece a deţinut simultan funcţia de consilier local şi funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţier şi director general al SC RAJA SA.

“Stroe Felix s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 18 iunie 2008 – 18 februarie 2013, întrucât a deținut, simultan cu funcția de consilier local, și funcția de Președinte al Consiliului de Administrație și Director General al S.C. RAJA S.A. Persoana evaluată a încălcat, astfel, dispozițiile art. 88, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003”, se arată în comunicatul ANI.

Stroe a atacat în instanță raportul ANI și, în prima instanță, la Curtea de Apel Constanța, a câștigat. ANI a atacat, însă, decizia instanței, iar procesul se află pe rolul Curții Supreme în faza de recurs. Dacă va fi declarat incompatibil, Stroe nu mai are dreptul să ocupe o funcție publică timp de cel puțin 3 ani.

În februarie anul acesta, și Guvernul Grindeanu a pierdut un ministru din cauza problemelor de incompatibilitate. Adriana Petcu a ocupat fotoliul de ministru al mediului, apelor și pădurilor doar o lună, după ce a fost declarată incompatibilă de Curtea Supremă, tot într-un proces cu ANI.

Potrivit CV-ului, lider al PSD Constanța, Stroe a absolvit Academia Navală „Mircea cel Bătrân” în 1978, iar între 1978 și 1991 a fost ofițer în cadrul Marinei Militare, din care cinci ani, comandant de nave de război. Între 1985 şi 1987 a urmat cursurile Academiei de Înalte Studii Militare Bucureşti. Între 2000 şi 2003, a fost viceprimar al municipiului Constanţa, iar între 2000 şi 2013, consilier în cadrul Consiliului Local Constanţa.

În 2010, a fost numit cetățean de onoare al Municipiului Constanța, de către primarul de atunci, Radu Mazăre, „pentru meritele sale deosebite și implicarea în dezvoltarea și modernizarea Municipiului Constanța”.

Raluca Dan

NICIUN COMENTARIU