9.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 2:23
No menu items!

Miniștrii lui Dacian Cioloș au trecut fără emoții de comisiile din Parlament

spot_img

Miniştrii propuşi de Dacian Cioloş au trecut, luni, cu unanimitate de voturi, aproape, audierile din comisiile de specialitate ale Parlamentului.

Petre Tobă pentru Interne, , Mihnea Motoc pentru MApN, , Lazăr Comănescu pentru MAE, Dan Stoenescu, Achim Irimescu, Anca Dragu Paliu, Costin Borc, Victor Vlad Grigorescu, Ioan Dragoş Tudorache, Dan Marian Costescu şi Marius Bostan, au fost avizaţi favorabil.

Audierea lui Vasile Dâncu, propus la mninisterul Dezvoltării, a fost amânată pentru marţi, din „motive personale”.

Marius Bostan, propus ministru al Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, a primit avizul comisiilor parlamentare, cu 20 de voturi „pentru”, unul „împotrivă” şi o abţinere. Marius Raul Bostan este membru al CA Telekom România, numit de Ministerul pentru Societatea Informaţională, şi senior partner la VMB Partners, firmă care asigură servicii de consultanţă.

Dan Marian Costescu, propus ministru al Transporturilor, a primit avizul comisiilor parlamentare cu 37 de voturi „pentru” şi 2 „împotrivă”. Dan Marian Costescu este, din luna martie, directorul general al Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA, iar anterior a lucrat pentru companii private sau de stat, din România şi Europa, din domeniul feroviar.

Ioan Dragoş Tudorache, propus ca şef al Cancelariei primului ministru, a primit, luni, aviz pozitiv din partea comisiilor parlamentare. El a declarat, în cadrul audierilor, că vrea să acţioneze în Guvern ca un „factor de coeziune”, pentru că miniștrii propuși nu se cunosc între ei. Tudorache a lucrat în OSCE, ONU şi Comisia Europeană.

Victor Vlad Grigorescu, propus ministru al Energiei în Guvernul Cioloş, a primit aviz pozitiv din partea comisiilor parlamentare, cu 36 de voturi „pentru”. Nu au existat voturi „împotrivă”, dar parlamentarii ALDE s-au abţinut de la vot. Grigorescu este membru în Consiliul de Administraţie al Electrica, dar va trebui să demisioneze din această funcție. Grigorescu a afirmat la audieri că producţia de cărbune este foarte importantă pentru economie, dar există probleme în sectorul minier şi se va acţiona pentru protejarea acestei resurse. De asemenea, el a afirmat că preţurile pentru consumatori sunt importate, dar este importantă şi competitivitatea pieţei. În privinţa situaţiei RADET, minsitrul desemnat a spus că urmează să convoace comandamentul de iarnă pentru a analiza situaţia RADET – ELCEN.

Ministrul propus pentru portofoliul Finanţelor, Anca Dragu Paliu, a fost avizat favorabil în comisiile reunite ale Parlamentului de Buget-Finanţe, în unanimitate, anunţând că îşi propune finalizarea bugetului pe 2016 şi asigurarea predictibilităţii fiscale. Anca Paliu Dragu are 42 de ani, şi-a început cariera la BNR şi a continuat ca economist la biroul local al Fondului Monetar Internaţional timp de 11 ani, până la începutul anului 2013, când a fost recrutată de Comisia Europeană.

Costin Borc, propus la Economie, a primit aviz favorabil în comisii, cu 44 voturi „pentru” şi niciun vot „împotrivă”, în condiţiile în care parlamentarii ALDE s-au abţinut de la vot. Ministrul desemnat a afirmat la audieri că lipseşte o strategie a mineritului şi că lipsa şcolilor profesionale este o problemă la nivelul industriei, iar o şcoală de turism ar putea reprezenta o soluţie pentru un turism calificat.

Copreşedinții ALDE, Călin Popescu Tăriceanu și Dan Constantin au anunțat că nu vor vota Guvernul Cioloş, argumentând că un cabinet format din tehnocraţi, fără membri numiţi prin negociere politică, „excede cadrele democratice” şi chiar constituţionale.

Achim Irimescu, propus la Agricultură, a primit aviz favorabil în comisii, cu voturi în unanimitate. Irimescu a vorbit la audieri de problema absorbţiei fondurilor europene în agricultură, subliniind nivelul mai redus de absorbţie al programului operaţional pentru pescuit. Achim Irimescu este ministru-consilier în cadrul Reprezentanţei permanente a României la Bruxelles şi şeful secţiei Agricultură, reprezentant al României în Comitetul Special Agricol.

Dan Stoenescu, ministrul propus pentru Relaţiile cu românii de pretutindenti, a fost avizat la rândul său favorabil în comisiile de specialitate, el afirmând că o problemă sensibilă este situaţia românilor din vecinătatea graniţelor, şcolile în limba română şi susţinerea societăţii civile fiind prioritare. Stoenescu a primit 39 de voturi „pentru” şi patru voturi „împotrivă”.

Lazăr Comănescu a susţinut că doreşte crearea unui mecanism de „întâlniri sistematice” între MAE şi Parlament pentru a analiza împreună chestiuniile din ce în ce mai complicate din diplomaţia românească. Comănescu a precizat că liniile mari ale diplomaţiei româneşti nu vor fi schimbate, însă îşi doreşte, în primul rând, întărirea rolului regional al României.  Lazăr Comănescu a adus în discuţie şi spaţiul Schengen, afirmând că acesta, din păcate, „nu este funcţional”, însă România păstrează ca prioritate aderarea la această zonă.

Mihnea Motoc, ministru desemnat al Apărării Naţionale, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor de apărare, ordine publică şi siguranţă, cu unanimitate de voturi. Audierea sa a avut loc, ca și în cazul propunerii pentru Interne, Petre Tobă, cu uşile închise. După audieri, Mihnea Motoc a precizat că discuţiile s-au axat, în mod deosebit, pe contextul de securitate, unul care „ridică provocări şi prezintă riscuri pentru România”.

Și Petre Tobă, primul ofițer nominalizat la funcția de ministru de interne din istoria acestei instituții, a trecut cu unanimitate de voturi de comisii.   El a arătat, la ieşirea de la audieri, că una dintre priorităţile lui este aceea de creştere a cadrului de siguranţă a cetăţeanului, mai ales în contextul european actual.