Ministerul Justiției pregătește transferul românilor condamnați în Danemarca. Anunțul lui Tudorel Toader despre penitenciare

Problema transferului cetăţenilor români condamnaţi din Danemarca în România va fi soluţionată. Potrivit Ministerului Justiției, în perioada următoare, vor fi demarate procedurile de relocare, la solicitarea autorităţilor daneze.

Reprezentanții Ministerului Justiției (MJ) au precizat, marți, într-un comunicat de presă, că problematica transferului în România pentru cetăţenii români condamnaţi în Danemarca a fost discutată de ministrul justiţiei, Tudorel Toader, cu omologul său danez, Søren Pape Poulsen.

„Ministrul român al justiţiei a prezentat o serie de măsuri adoptate la nivel naţional, prin care se urmăreşte îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie şi diminuarea fenomenului supraaglomerării din penitenciare, în aplicarea hotărârii pilot a Curţii Europene a Drepturilor Omului pronunţată la 25 aprilie 2017 în cauza Rezmiveş şi alţii împotriva României”, arată reprezentanții MJ.

Abordarea autorităţilor române se face pe două planuri: cel legislativ şi, respectiv, cel administrativ, al infrastructurii spaţiilor de detenţie.

„Cât priveşte planul legislativ, o măsură importantă este cea care consacră aşa numitul <<recurs compensatoriu>> (instituit prin Legea 169/2017 pentru modificarea şi completarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal), care va produce efecte începând cu 19 octombrie 2017, cu impact pozitiv asupra capacităţilor de detenţie din penitenciare. Tot în domeniul execuţional penal, este avută în vedere şi executarea pedepsei sau a unei fracţii din pedeapsă sub supraveghere cu brăţară electronică, un proiect de lege cu acest obiect fiind în prezent în lucru la Ministerul Justiţiei. De asemenea, un proiect de lege privind graţierea se află în procedură legislativă parlamentată, fiind la acest moment în dezbatere în camera decizională a Parlamentului”, mai spun reprezentanții MJ.

Cât priveşte planul infrastructurii, ministrul Toader s-a referit, în discuţia cu omoloul său danez, la aprobarea de construire a două penitenciare noi, extinderea capacitatăţii de cazare cu pavilioane noi, renovarea spaţiilor de detenţie existente.

„În baza acestor recente dezvoltări la nivel naţional, problema transferului cetăţenilor români condamnaţi din Danemarca în România îşi poate găsi o soluţionare rapidă, cu respectarea cerinţelor legale şi a standardelor europene în materia condiţiilor de detenţie. În concluzie, în perioada imediat următoare se vor demara procedurile de transfer, la solicitarea autorităţilor daneze, în baza cadrului juridic procedural aplicabil”, potrivit MJ.

Ministrul justiției, Tudorel Toader, a declarat, marți, la CSM, că dezbaterile pe legislația privind măsurile care vor fi luate pentru a rezolva problema supraaglomerării din penitenciare vor avea loc începând de pe 20 octombrie.

„Ordinul este la Ministerul Justiție. Ordinul va intra în vigoare, se va aplica la data prevăzută de lege. Pe data de 20, ca să evităm o interpretare, am invitat toți directorii de penitenciare și judecătorii din comisiile speciale și vom dezbate legea, vom da o interpretare, cea corectă, unitară. Comisiile sunt pregătite.”, a spus Tudorel Toader.

NICIUN COMENTARIU