24.7 C
București
marți, 16 aprilie 2024 - 23:00
No menu items!

Ministerul Energiei şi-a făcut rubrică de „Turnaţi aici”. Sesizările au prezumţia de „bună-credinţă”

spot_img

Ministerul Energiei a lansat pe pagina sa o secțiune unde angajaţii din sectorul energetic pot reclama fapte de corupție, sub protecția anonimatului.

Anunţul a fost făcut de ministrul Energiei, Victor Grigorescu, pe contul personal de socializare, care susţine că proiectul va ajuta la creşterea nivelului de integritate la nivelul ministerului şi companiilor din subordine. Printre companiile aflate în subordinea sau autoritatea ministerului Energiei se numără Hidroelectrica, CE Oltenia, Nuclearelectrica, CN A Uraniului, Petrotrans, Termoelectrica, Conpet, Oil Terminal ş.a.

Avertizorul de integritate” pune la dispoziţia celor care au cunoştinţă despre fapte de corupţie din domeniul respectiv să le semnaleze, identitatea celui care completează în secţiune fiind confidenţială dacă acesta îşi doreşte acest lucru. Secţiunea cuprinde un chestionar care cuprinde date de contact la alegre şi o casetă unde se pot descrie faptele şi alta unde se pot încărca documente.

„Sesizarea dumneavoastră va fi preluată și verificată de organismele abilitate din cadrul Ministerului Energiei, acordându-vi-se prezumția de bună-credință. Vă rugăm să completați cu atenție și responsabilitate câmpurile de mai jos, iar, în cazul în care vi se cere, să puteți proba faptele de corupție semnalate”, se precizează pe site.

Cadrul legal de siguranță pentru funcționarul public sau personalul contractual care dezvăluie fapte de corupție din interiorul structurii sau companiei în care este angajat, este asigurat de Legea 571/2004, legea avertizorului de integritate. În plus, la DNA şi la alte parchete, se pot face sesizări penale privind abuzuri sau fapte de corupţie, inclusiv sub protecţia anonimatului.

M. Nedelcu