Mesajul lui Klaus Iohannis de Ziua Unirii. Ce a declarat la Iași

Președintele Klaus Iohannis a declarat, duminică, în discursul susținut în debutul manifestării organizate la Iași, cu ocazia aniversării a 157 de ani de la Unirea Principatelor Române, că românii își doresc lucruri simple de la clasa politică, și anume să se țină de cuvânt și să respecte legea, iar în anul electoral 2016 partidele politice au ocazia să arate că au înțeles acest lucru.

El a spus că în 2016 clasa politică are prilejul de a se reconecta la încrederea cetățenilor, punându-și puterea și priceperea în slujba interesului public.

Cred că cetățenii noștri își doresc lucruri simple de la politicieni: să se țină de cuvânt, să-și pună puterea și priceperea în slujba interesului public și să respecte legile. Partidele au obligația să probeze că au înțeles aceste lucruri prin modul de conduită, prin oamenii pe care îi vor propune în competițiile politice și prin acțiunile lor din acest an“, a declarat Iohannis.

Președintele a mai spus că este necesară o autostradă care să lege Moldova de restul țării și al Europei, iar acest obiectiv ar trebui să fie unul prioritar. “Moldova suferă încă din cauza decalajelor economice. O autostradă care să lege Moldova de restul țării și de Europa ar aduce numeroase beneficii, iar în perioada următoare acest proiect ar trebui să devină prioritar”, a precizat Iohannis.

„Suntem la câțiva kilometri de frontiera cu Republica Moldova și cred că este un moment potrivit pentru a ne îndrepta gândurile către frații noștri de peste Prut. Istoria și limba comune contribuie la consolidarea identității și solidarității dintre statele noastre. Vă asigur că România sprijină cu tot ce este posibil aspirațiile europene ale Republicii Moldova și rămâne un partener de încredere”, a mai spus Iohannis.

Klaus Iohannis a mai declarat că ideea alegerilor pentru funcția de primar în două tururi de scrutin este foarte bună, el adăugând că schimbarea legii actuale depinde de partidele parlamentare și de Guvern și le dorește acestora să găsească “cea mai înțeleaptă soluție”. “Ideea este, sigur, foarte bună. Întrebarea se pune dacă se mai poate, cu așa puțin timp înainte de alegeri, schimba legea. Asta este o decizie a partidelor parlamentare și, sigur, în oarecare măsură, a Guvernului. Eu le doresc să găsească cea mai înțeleaptă soluție“, a afirmat șeful statului.

Președintele Klaus Iohannis și premierul Dacian Cioloș au participat, duminică, la manifestările organizate în Piața Unirii din Iași.

R.D.

NICIUN COMENTARIU