19.4 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 13:05
No menu items!

Meleşcanu: Pe legislaţia actuală nu e posibilă înfiinţarea de noi secţii

spot_img

Ministrul afacerilor externe a discutat, marți dimineață, cu reprezentanții Biroului Electoral Central pe marginea soluțiilor pentru fluidizarea votului în diaspora

melescanu

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, marţi, că a venit la Biroul Electoral Central (BEC) cu „toate proiectele posibile”, inclusiv cu unul privind alocarea de bani. La ieșirea din sediul BEC, Meleşcanu a precizat că pe legislaţia actuală nu este posibilă înfiinţarea de noi secţii de votare în străinătate, la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.

În mare măsură, pe legislaţia actuală nu este posibil (să se înfiinţeze noi secţii –n.r.). Se vor face derogări, dacă se vor găsi modalităţi de modificare. Atunci, putem discuta. Dacă nu, ne vom concentra pe măsurile care privesc fluidizarea votului.

Teodor Meleșcanu
ministrul afacerilor externe

Meleşcanu a precizat că le-a prezentat reprezentanţilor Biroului Electoral Central o serie de propuneri, iar aceştia au solicitat ca toate propunerile formulate în întâlnire să fie cuprinse într-un document scris, care va fi transmis în cursul acestei zile.

În legătură cu acest document, BEC va exprima puncte de vedere despre ceea ce putem să facem şi ceea ce nu putem să facem„, a spus ministrul de externe, precizând că, după finalizare, documentul va fi prezentat într-o conferinţă de presă, pentru a fi cunoscute propunerile MAE.

Întrebat dacă în acest moment nu este „clar” dacă se pot înfiinţa noi secţii de votare, Meleşcanu a replicat: „E foarte clar că nu e clar încă în acest moment„.

Aceste măsuri presupun „o mai bună organizare, implicarea colegilor, implicarea oamenilor din diaspora, implicarea partidelor politice în cadrul secţiilor de votare, care toate sunt menite să asigure o desfăşurare cât mai rapidă, dar în condiţii de legalitate a procesului electoral”, a explicat Meleşcanu.

Măsurile vor fi prezentate în scris de MAE după şedinţa de Guvern, urmând ca ele să fie discutate de BEC în şedinţa de la ora 16.00, dacă vor ajunge în timp.

Teodor Meleşcanu a declarat, luni, că în întâlnirea cu reprezentanţii BEC va discuta „modalităţi legale” de a îmbunătăţi participarea la vot a românilor din diaspora, precizând că există în prezent cereri de la ambasade pentru 25 de noi secţii de vot.

Meleşcanu a subliniat că trebuie avute în vedere trei aspecte: cheltuielile de finanţare pentru noi secţii, timpul foarte scurt şi faptul că în toate secţiile de votare „comisiile trebuie să fie compuse din reprezentaţi ai partidelor politice care au avut dificultăţi să trimită şi la secţiile de vot existente reprezentanţii lor”. „În mai multe locuri, rata mică de vot a fost datorată faptului că au fost comisiile incomplete, au lipsit cam 120 de reprezentanţi ai partidelor politice„, a spus Meleşcanu.

Referitor la măsura trimiterii a 800 de diplomaţi la secţiile de vot în ziua alegerilor, Teodor Meleşcanu a afirmat că aceştia „mare lucru nu pot face, decât să acorde un sprijin suplimentar”, întrucât „tot procesul electoral este în mâna comisiilor electorale de secţie”.

Am însă un plan şi o să-l şi prezint în zilele următoare în legătură cu modul în care să se acorde un suport mai mare ambasadelor, mai ales din zonele unde au fost asemenea cazuri, şi acest plan nu se referă numai la trimiterea de reprezentanţi din ţară, ci şi la contacte cu diaspora românească pentru ca acest sprijin să vină şi din partea lor.

Teodor Meleșcanu
ministrul afacerilor externe