14.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 16:11
No menu items!

Medicamente prescrise după studii clinice ilegale

spot_img

31 de cabinete medicale şi unităţi sanitare din 16 judeţe sunt vizate de o anchetă care aartă că medicii au prescris medicamente în urma unor studii neautorizate.

Practic, medicii acuzaţi ar fi falsificat semnăturile pacienţilor şi în unele cazuri, analizele acestora, pentru a întocmi aceste studii, pentru care au primit sume cuprinse între 10.000 şi 120.000 de euro. Studiile clinice pe medicamente se fac pentru a certifica faptul că un medicament este bun pentru a fi pus pe piață.

Parchetul General a făcut 26 de percheziţii în acest caz, au fost ridicate documente din cele 31 de unităţi sanitare din 16 judeţe. Angajaţii din sistemul sanitar sunt acuzaţi că au făcut studiile doar în acte, așa că nu se știe în ce măsură medicamentele puse pe piață în urma acestora sunt cu adevărat benefice pentru pacienți. Medicii, unii dintre ei rezidenţi, au încasat bani de la firma care comanda aceste studii.

Procurorii arată că în unele cazuri, pacienții nu știau că pe ei sunt testate medicamente, ei fiind internaţi în spitale pentru diverse afecţiuni.  Cu cât strângeau mai mulţi pacienţi, cu atât medicii câştigau mai mult din studii, spun anchetatorii.

În situația în care pacienții nu răspundeau la medicamentul testat pentru a fi menținuți în studiu, li se administrau medicamente conţinând substanțe neadmise în protocolul de studiu, iar pentru a ascunde acest fapt, probele biologice atribuite pacienților nu erau recoltate de la aceștia, ci de la cadrele medicale ale secției. Potrivit dispozițiilor medicului psihiatru, la externare pacienților înrolați în studiu li se întocmeau două seturi de documente: unele reale, care consemnau includerea în studiu, diagnosticul și tratamentul experimental administrat și altele contrafăcute care se înmânau pacientului și care prevedeau administrarea unui tratament clasic, fără a se menționa includerea pacientului în studiu.

comunicat Parchetul General