Marea Britanie: Premierul Theresa May a anunțat alegeri anticipate la 8 iunie

Șefa executivului britanic, Theresa May, a anunțat marți că a decis “fără tragere de inimă” să convoace alegeri generale anticipate pentru data de 8 iunie și a declarat că guvernul are planul potrivit pentru a negocia termenii ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, dar că are nevoie de unitate politică la Londra, transmit Reuters și EFE, citate de Agerpres. 

Într-un anunț-surpriză făcut în fața reședinței sale oficiale din Downing Street, May și-a comunicat decizia de a nu mai aștepta până în 2020, an în care trebuia să aibă loc următorul ciclu electoral. “Tocmai am prezidat reuniunea cabinetului unde am căzut de acord că guvernul ar trebui să convoace alegeri generale pentru data de 8 iunie”, a spus șefa executivului de la Londra.

În opinia acesteia, singura cale de a garanta stabilitatea pentru anii ce vor urma este organizarea de alegeri anticipate, potrivit Reuters.

Premierul britanic și-a avertizat totodată oponenții politici că greșesc atunci când cred că Marea Britanie va schimba cursul Brexitului. Totodată, Theresa May a acuzat opoziția că slăbește poziția guvernului de la Londra în cadrul negocierilor cu UE.

AFP amintește că, pentru a valida organizarea scrutinului, Theresa May trebuie să obțină acordul Parlamentului cu o majoritate de două treimi.

R.D.

foto: ITV.com

NICIUN COMENTARIU