9.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024 - 5:14
No menu items!

MAI: În 2016 s-a înregistrat cea mai mică valoare a infracționalității din ultimii nouă ani

spot_img

În 2016 s-a înregistrat cea mai mică valoare a infracționalității din ultimii nouă ani, precizează reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne (MAI), într-un comunicat de presă remis miercuri.

„Datorită eforturilor depuse de structurile MAI, în România cetățenii beneficiază de un climat ridicat de siguranță”, se precizează în comunicatul MAI.

Ministrul afacerilor interne, Petre Tobă, a condus miercuri ședința lunară de evaluare a activităților MAI pentru atingerea obiectivelor prioritare din programul de guvernare. Analiza de etapă a avut loc în prezența secretarilor de stat, a șefilor structurilor operative ale MAI și a directorilor din Aparatul Central al ministerului.

„Principalul punct al analizei a reflectat creșterea gradului de siguranță a cetățenilor, constatându-se că, în cele șapte luni ale anului 2016, infracționalitatea a scăzut cu peste 6% față de perioada similară a anului trecut și se menține un trend descrescător, fiind înregistrată cea mai mică valoare din ultimii nouă ani”, se arată în comunicat.

Pentru asigurarea acestui climat general de siguranță, MAI a pus accent deosebit pe măsurile cu caracter preventiv în mediile cu risc infracțional, pe acțiunile cu efective mărite cu caracter de descurajare, pe reacția rapidă la evenimente pentru a preveni escaladarea acestora și pe suplimentarea dispozitivelor implicate în gestionarea evenimentelor și adunărilor publice de amploare, mai arată oficialii MAI.

Potrivit acestora, pe parcursul acestor șapte luni a crescut numărul patrulelor de ordine publică, zilnic, la nivel național acționând peste 5.200, dintre care 1.100 mixte alcătuite din polițiști și jandarmi.

Structurile operative ale MAI au intervenit la peste 400.000 de solicitări prin 112, la peste 82% din intervenții Poliția Română acționând în mai puțin de 10 minute de la sesizare. În această perioadă s-au desfășurat peste 52.000 de acțiuni cu efective mărite și s-au executat 27.552 de misiuni de asigurare a ordinii publice la evenimente și manifestări cu public numeros.

„O scădere semnificativă, de peste 14%, s-a înregistrat în cazul infracțiunilor de furt iar în cazul infracțiunilor stradale scăderea este de peste 9%. De asemenea, tâlhăriile au scăzut cu 5%, iar infracțiunile de tentativă de omor cu aproape 30 %”, precizează MAI.

Și în mediul rural infracționalitatea sesizată este în scădere, fiind înregistrate cu 2,5% mai puține fapte penale ca în 2015.

Din punct de vedere al siguranței rutiere, a scăzut numărul accidentelor grave de circulație cu 4,8%, al persoanelor rănite grav cu 6,8%, însă a crescut cu 6% numărul persoanelor decedate în accidente rutiere. Pentru reducerea riscului rutier, pe lângă dispozitivele zilnice s-au organizat constant acțiuni cu efective mărite, fiind aplicate peste 772.000 de sancțiuni contravenționale și reținute peste 49.000 de permise de conducere și peste 19.000 de certificate de înmatriculare. Aceste acțiuni au fost desfășurate în perioadele cu trafic intens și pe arterele rutiere care prezintă risc crescut de accident.

În ceea ce privește siguranța la frontieră, s-au luat măsuri suplimentare de asigurare a unui nivel optim de securitate la frontiera de stat prin acțiuni de supraveghere și control conform standardelor și procedurilor comunitare, fiind desfășurate cu 23% mai multe acțiuni pentru combaterea migrației și șederii ilegale pe teritoriul național.

Referitor la gestionarea situațiilor de urgență, în primele șapte luni ale anului numărul acțiunilor pentru protecția persoanelor și a comunităților a crescut cu peste 35%, ponderea fiind deținută de intervențiile SMURD.

Conform Eurobarometrului Standard 85 publicat de Comisia Europeană la sfârșitul lunii iulie, criminalitatea percepută direct de către cetățean în plan personal reprezintă o problemă numai pentru 4% dintre români, valoare în scădere cu 2% față de toamna anului 2015 și sub valorile medii înregistrate la nivelul UE sau la nivel regional (7%).

R.D.