16.7 C
București
joi, 28 martie 2024 - 19:58
No menu items!

Mafia din spitale: Medicii, „pescuitori” de oameni. După ce pacientul este „agățat”, se propune tariful și operarea lui în regim de urgență

spot_img

 bolnavi-spitale

În spitale a apărut un fenomen de-a dreptul șocant și anume, dimineața, când începe tura la camera de gardă (și nu numai), își fac apariția „pescuitorii de pacienți”, oameni „de legătură” ai unor medici sau de ce nu, chiar „medici” care se află la „vânătoare” de pacienți, scrie profesorul Alexandru Vlad Ciurea în ziarul România Liberă.

Potrivit fostului șef al Secției I de Neurochirurgie a Spitalului Bagdasar-Arseni, chiar dacă pacientul are în posesie un bilet de trimitere, „cineva” se oferă totuși să îl ajute, sugerând că știe ”un doctor foarte bun”. În cazul în care „pescuitorul” se întâmplă să fie chiar un medic, în general unul tânăr, acesta pretinde că lucrează îndeaproape cu cel precizat în biletul de trimitere și că a fost trimis special pentru a prelua pacientul, sau chiar mai mult, pretinde a fi chiar medicul către care s-a făcut trimiterea.

 „Falsul în declarații poate fi adaptat la context, de exemplu ,,medicul este în concediu/la o conferință și eu îi țin locul. Cei care comit astfel de acte grave (fals în declarații, încălcări flagrante ale legii și eticii) nu țin cont de informațiile notate în biletul de trimitere, iau aceste bilete și le aruncă sau înlocuiesc informațiile din ele. Mafia racolărilor poate cuprinde medici, asisteți, brancardieri, infirmiere, din carnera de gardă până la blocul operator”, scrie profesorul Vlad Ciurea.

După ce pacientul este „agățat”, urmează introducerea lui în circuitul propus de echipa de medici complici, iar după ce se stabilește „tariful”, se „aranjează” operarea sau, după caz, tratarea acestuia în regim de urgență.

Aceste situații cresc riscul pentru pacient și conduc la adevărate tragedii, care deseori se încheie cu decesul pacienților, care nu mai pot denunța mafia din spitalele românești.

Efectele acestor acțiuni sunt devastatoare, sporind neîncrederea pacienților în medici și în sistemul de sănătate. Totodată, conform publicației citate, aceste practici conduc la „discreditarea internă a corpului medical (oricine se poate prezenta în calitate de medic primar sau medic șef de gardă, ignorând regulile formale); anihilarea valorilor (cei implicați în această mafie nu mai țin cont de capacitatea profesională a medicilor cu recunoaștere, încercând să le submineze autoritatea și valoarea profesională) […] abateri de la proceduri și circuite medicale (investigații în cirmcumstațe dubioase, necontrolabile, efectuarea de operații în afara reglementărilor spitalicești)”.

Acest fenomen, într-un trend ascendent, este practicat de cei care pretind că ar fi rostit jurământul hipocractic și pe mâna cărora, cei mai mulți dintre noi, ne lăsăm sănătatea.

C.A.