MAE invocă bâlbele bulgarilor, în scandalul hepatitei de la Marea Neagră

Cele mai recente informații arată că riscurile biologice se limitează la o plajă din Varna

litoral

Ministerul Afacerilor Externe a afirmat că, în avertizarea asupra riscurilor de sănătate de pe litoralul bulgăresc, a folosit doar informații din spațiul public din Bulgaria. Oficialii români au răspuns astfel acuzațiilor venite din partea autorităților de la Sofia și agențiilor de turism din România, care au invocat folosirea unor informații false.

Avertismentul privind riscul ca apa mării să fie infectată cu virusul hepatic A și recomandarea vaccinării împotriva acestui virus au fost făcute de șeful secției de hepatologie de la spitalul Sf. Ivan Rilski din Sofia și preluate de numeroase agenții de presă și publicații bulgare, la 30 iunie 2014.

Pe această bază și având în vedere comunicatul oficial al Inspecției Regionale de Sănătate Varna din 3 iulie 2014, MAE a publicat atenționarea de călătorie din dimineața zilei de 4 iulie 2014.

MAE a instructat Ambasada României la Sofia să ceară informații oficiale autorităților bulgare. Prin urmare, Ambasada României la Sofia a solicitat încă de la data de 1 iulie 2014 poziția oficială atât a spitalului “Sf. Ivan Rilski” din Sofia cât și a Ministerului bulgar al Sănătății în legătură cu avertismentele publicate de media bulgară însă, până la publicarea Informației actualizate privind calitatea apelor de îmbăiere pe litoralul Mării Negre a Ministerului bulgar a Sănătății din seara zilei de 4 iulie, Ambasada nu a primit alte informații din partea autorităților menționate”.

MAE 

Potrivit ultimelor evaluări furnizate de Ministerul bulgar al Sănătății, riscul ca apa mării să fie infectată este limitat la o zonă restrânsă din Varna și nu sunt afectate alte stațiuni de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre.

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România a amenințat că va da în judecată MAE dacă instituţia nu va transmite luni populaţiei ultimele informaţii despre litoralul bulgăresc ale autorităţilor de la Sofia, care arătă că apa mării nu reprezintă risc pentru sănătate.

MAE mai precizează că ambasada de la Sofia va monitoriza în continuare situația în colaborare cu autoritățile bulgare competente, urmând să informeze în cazul în care apar noi riscuri.

S.Z.

NICIUN COMENTARIU