14.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 17:03
No menu items!

Macron, în fața magistraților francezi: ”Cred în necesitatea unei politici penale definite de executiv”

spot_img

Președintele francez Emmanuel Macron și-a prezentat viziunea despre reforma Justiției din Franța, într-un discurs ținut luni la Curtea de Casație din Paris, la care au participat liderii judecătorilor și ai procurorilor francezi. Potrivit presei franceze, Macron i-a dezamăgit pe procurorii care cereau o independență absolută, afirmând că Parchetul trebuie să rămână sub Ministerul Justiției, pentru a îndeplini politica penală a Guvernului. De asemenea, Procurorul Republicii trebuie să fie numit de Ministerul Justiției, în contextul în care participă la activitatea judiciară și exercită un serviciu public.

Macron le-a răspuns astfel președintelui Curții de Casație și Procurorului General, care au cerut ruperea legăturilor ierarhice dintre Parchet și Ministerul Justiției.

Citate din Emmanuel Macron, conform Le Figaro și Le Nouvel Observateur:

  • ”Independența Justiției și eficiența sa sunt legate, însă, pentru concetățenii noștri, al doilea aspect este primordial.”
  • ”Cred în necesitatea unei politici penale definite de executiv, responsabile în fața Parlamentului și aplicate de Parchet. Și cred că, dacă am merge mai departe, am ceda în fața fascinației de a confunda independența cu o formă de puritate absolută.”
  • ”Dorința de independență (a procurorilor – n.r.), deconectată de orice legitimitate democratică, ar putea să aducă probleme”.
  • ”Parchetul francez trebuie să fie sub Ministerul Justiției și este treaba noastră să îi asigurăm independența. Magistrații Parchetului vor fi numiți după avizul conform al Consiliului Superior al Magistraturii.”

Dezbaterea pe subiectul independenței procurorilor este similară cu cea din România, cu exact aceleași nuanțe și interpretări ale textelor constituționale și legale. Una din diferențele majore este că, în Franța, președintele are atribuții executive extinse. Consiliul Constituțional din Franța a respins anul trecut sesizarea Organizațiilor profesionale ale magistraților și a decis că nu este nicio contradicție între legea din 1958 care îi pune pe procurori sub autoritatea Ministerului Justiției și articolul din Constituție care garantează independența Justiției. În decizia sa, ”gardianul” Constituției din Franța a afirmat că textele nu sunt deloc incoerente sau incompatibile, ci asigură o conciliere echilibrată între principiul autorității judiciare și prerogativele guvernului, fără să afecteze separarea puterilor.

Aflat în vizită la București, în august 2017, Macron a criticat proiectul de reformă a Justiției, afirmând că ”nu este coerent cu voinţa de a lupta împotriva corupţiei”. De asemenea, Ambasada Franței la București a transmis un mesaj public, pe 21 decembrie, prin care a criticat în întregime proiectul de reformă a legilor Justiției, insistând explicit pentru ”menținerea independenţei sistemului judiciar”.

T.S.