Lovitură năprasnică pentru PSD-ALDE din partea opoziției și a UDMR, în comisia de buget

O situație foarte periculoasă pentru banii statului s-a înregistrat în comisia de buget-finanțe, unde se dezbate Legea bugetului pentru 2018.

PSD-ALDE a pierdut în fața opoziției la discuția despre finanțarea Unităților Administrativ Teritoriale, după ce USR, PNL și PMP au susținut un amendament al UDMR, prin care primăriile vor primi 100% din impozitul pe venit. Astfel, 20 de miliarde de lei provenite din impozitul pe venit se duc către primării și nu mai ajunge nimic la Bugetul de Stat. Din această cauză, Bugetul de Stat pierde 4,6 miliarde de lei, bani care vor trebui compensați la

Conform măsurii, cresc cote defalcate din impozitul pe venit care se transferă Bugetelor Locale a crescut de la 71,5 la 100%, pentru a compensa o parte din diminuarea cotei de impozitare a impozitului pe venituri de la 16% la 10%. Ca urmare a acestei decizii, Ministerul Finanțelor Publice  va trebui să refacă simulările privind echilibrarea bugetelor locale ale Unităților Administrativ Teritoriale.

Noile cote pentru primari arată în felul următor:

– 66,8 merg către bugetele locale

– 15,2% într-un cont distinct la Finanțele Publice Județene

– 18% la bugetul local al județului

Conform cifrelor Guvernului, în anul 2018 prin reducerea impozitului pe salarii de la 16% la 10% vor mai rămâne doar 20 de miliarde de lei încasări totale la bugetul de stat.

Pe formula actuală de calcul, din totalul acestor încasări 71,5% plecau către Unitățile Administrativ Teritoriale. Reducerea aceea de 6% a impozitului pe venit provoacă o pierdere de 5,5 miliarde de lei pentru primării. Pentru a nu mai exista această pierdere, Liga Aleșilor Locali a solicitat schimbarea procentului și solicită ca din totalul de 20 de miliarde să fie distribuite către Unitățile Administrativ Teritoriale un procent de 67%.

Valeriu Motoc

NICIUN COMENTARIU