7.5 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 4:17
No menu items!

Lovitură de la CSM pentru Klaus Iohannis. Cum ar putea deveni președintele un simplu notar în numirea și revocarea procurorilor-șefi

spot_img

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii vrea modificarea procedurii de numire a șefilor de parchete, astfel încât, într-un dintre cele două variante, să fie introdus avizul conform, în baza căruia președintele să nu mai poată refuza, ci doar să ia act de numire sau revocare.

Secția pentru procurori a trimis ministrului justiţiei şi preşedintelui Comisiei pentru Legile Justiţiei, Florin Iordache, o propunere de modificare a articolului de lege ce vizează numirea şi revocarea şefilor de parchete. Procurorii din CSM vor să propună ei revocarea sau numirea ori să aibă aviz conform pe propunerea ministrului, astfel că președintele va deveni un simplu emitent de decret, fără a mai putea refuza.

Solicitarea vine în contextul deciziei Curţii Constituţionale privind revocarea procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, iar Secţia pentru procurori propune modificarea alineatelor (1) şi (4) ale articolului 54 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Prima variantă

„Art. 54.- (1) Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestuia sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, cu avizul ministrului justiţiei, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată. (4) Revocarea procurorilor din funcţiile de conducere prevăzute la alin. (1) se face de către Preşedintele României, la propunerea Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, cu avizul ministrului justiţiei. Secţia pentru procurori se poate sesiza din oficiu, la cererea adunării generale sau, după caz, a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ori a procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie ori al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, pentru motivele prevăzute la art. 51 alin. (2) care se aplică în mod corespunzător”.

A doua variantă

Art. 54.- (1) Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestuia sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul conform al Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată. (4) Revocarea procurorilor din funcţiile de conducere prevăzute la alin. (1) se face de către Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunării generale sau, după caz, a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ori a procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie ori al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, cu avizul conform al Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, pentru motivele prevăzute la art. 51 alin. (2) care se aplică în mod corespunzător.

Secţia pentru procurori a mai spus că propunerile asigură „consolidarea rolului pe care însăşi Legea fundamentală îl atribuie Consiliului Superior al Magistraturii prin dispoziţiile art. 133 alin. (1) din Constituţia României”.

Andi Topală