Liviu Dragnea a luat-o pe urmele Elenei Udrea. Face stadioane și săli de sport în plină campanie electorală

Compania Națională de Investiții, din Ministerul Dezvoltării, condus de Liviu Dragnea, va cheltui din bugetul de stat peste 96 milioane de euro, pe două săli de sport și două stadioane

Liviu Dragnea_SZ

După modelul Elenei Udrea, vicepremierul Liviu Dragnea demarează, în plină campanie electorală, licitații de peste 96 milioane de euro pentru construcția unei săli de sport, două stadioane de fotbal și un centru național de tenis. Mai mult, specialiștii  Ministerului Dezvoltării, care au elaborat proiectul pentru construcția complexului național de tenis, s-au folosit de imaginea Simonei Halep pentru a justifica investiția de aproape 60 milioane de lei.

Dacă tot a primit aproximativ 500 milioane de lei după ultima rectificare bugetară, Ministerul Dezvoltării cheltuiește banii pe săli de sport și stadioane. Compania Națională de Investiții, subordonată Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, păstorit Liviu Dragnea, a demarat patru licitații pentru construcția unei săli de sport în Sfântu Gheorghe, un centru de tenis în Complexul Lia Manoliu din Capitală, modernizarea și extinderea capacității Stadionului Municipal Târgu Jiu și reconstrucția stadionului de fotbal din Craiova.

Cele patru proiecte vor costa, în total, aproximativ 480 milioane de lei, din care 424 milioane de lei este finanțare de la buget prin Ministerul Dezvoltării. Cei mai mulți bani, peste 300 milioane de lei se cheltuiesc pentru stadioanele de fotbal din Târgu Jiu și Craiova. Pe motiv că stadionul de fotbal din Târgu Jiu nu poate găzdui meciuri de nivel european dincolo de nivelul meciurilor de calificare, Compania Națională de Investiții s-a gândit să aloce aproximativ 92 milioane de lei pentru  realizarea unui stadion care să îndeplinească cerințele UEFA. În prezent echipa de fotbal din Târgu Jiu evoluează în Liga 1 și este pe locul 13. Anul trecut, echipa de fotbal Pandurii Târgu Jiu a avut prima și singura aventură europeană în Europe League.

Și la Craiova ajung banii statului, pentru un stadion de fotbal de peste 241 milioane de lei. Compania Națională de Investiții contribuie cu aproximativ 217 milioane de lei pentru construcția unui stadion de fotbal cu o capacitate de aproximativ 31.000 de locuri, pe amplasamentul actual al terenului Ion Oblemenco. Investiția se justifică prin  depunerea candidaturii din partea FRF la organizarea meciurilor din cadrul UEFA EURO 2020. În România, în 2020, se vor juca trei meciuri în cadrul campionatului european, doar pe Arena Națională din București. Suprafața complexului sportiv-stadion de fotbal din Craiova va avea o suprafață de aproximativ 41.000 mp, durata investiției fiind de 17 luni.

De asemenea, sala de sport din Sfântu Gheorghe costă aproximativ 85 milioane de lei, din care circa 67 milioane de lei finanțare prin CNI. Sala va avea o suprafață de aproximativ 40.000 mp, o tribună cu 3.000 de locuri, spații pentru jocuri sportive și  zona tehnică.

Complexul Sportiv Național de Tenis, din Capitală, costă circa 57 milioane de lei, din care 56,6 milioane de lei din bugetul MDRAP. În nota de fundamentare a proiectului, autorii documentului au precizat că tenisul prezintă interes datorită perfomanțelor Simonei Halep.

În prezent, în tara noastră, tenisul prezintă din nou un interes deosebit față de publicul român, în special mulțumită sportivilor precum Simona Halep, Sorana Cârstea, Monica Niculescu, Andrei Pavel, Victor Hănescu, Horia Tecău, Adrian Ungur și Marius Copil.

nota de fundamentare a proiectului centrului de tenis

Proiectul privind construcția complexului sportiv național de tenis prevede o sală de competiție, având tribune cu minim 3.000 locuri, o sală de antrenament, terenuri amenajate, o unitate de cazare pentru minim 80 persoane, vestiare, sala fitness și spații administrative. O altă variantă pentru noul centru de tenis este construirea de tribune în jurul terenurilor de tenis existente din Complexul Lia Manoliu.

Durata celor patru proiecte finanțate de Compania Națională de Investiții variază între 17 și 24 de luni.

Fostul ministru al Dezvoltării, Elena Udrea este artizanul proiectelor de zeci de milioane de euro privind construcția sălilor polivalente și de sport. La începutul anului 2011, Elena Udrea anunța 30 de săli polivalente, pentru care urmau să fie cheltuite aproximativ 320 milioane de euro.

NICIUN COMENTARIU