Lege „antibirocrație”. Ce nu vom mai fi obligați să prezentăm instituțiilor publice

Persoanele fizice și juridice, beneficiare ale serviciilor publice, nu vor mai putea fi obligate să ofere instituțiilor publice date și informații care există deja în sistemul public.

Prevederea legislativă ar trebui să intre în vigoare începând cu 30 decembrie 2018, conform unei inițiative a 41 de parlamentari liberali, depuse la Parlament.

Propunerea legislativă „antibirocrație” are ca obiectiv, potrivit inițiatorilor, reducerea birocrației, a aglomerației și a timpului petrecut la ghișeu de către cetățeni, a numărului de funcționari la ghișee, stimularea conectării bazelor de date între instituții, precum și eliminarea șpăgii.

„Este interzis ca o instituție sau autoritate publică să solicite persoanelor fizice sau juridice beneficiare ale serviciilor publice date sau informații existente în sistemul public. Începând cu data de 30 decembrie 2018, nicio persoană fizică sau juridică de drept privat nu are obligația de a transmite și nici nu îi pot fi solicitate, de către o instituție sau autoritate publică, date sau informații existente în sistemul public”, prevede proiectul.

Potrivit proiectului, funcționarii vor fi sancționați disciplinar. „Fapta de a solicita persoanelor fizice și juridice de drept privat date sau informații care au fost comunicate unei alte instituții sau autorități publice, săvârșită de către persoana din cadrul unei instituții sau autorități publice, constituie abatere disciplinară și atrage răspunderea disciplinară a acesteia, conform prevederilor legale”, mai stabilește proiectul, care va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, forul decizional fiind Camera Deputaților.

Valeriu Motoc

NICIUN COMENTARIU