19.4 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 13:28
No menu items!

„Lecție de colecție”, un proiect educativ lansat de un fost ministru

spot_img

Fostul ministru al justiției, Robert Cazanciuc, a lansat un proiect de promovare în rândul copiilor și părinților a monumentelor închinate românilor care s-au sacrificat în Primul Război Mondial și au făcut posibilă România unită.

Proiectul intitulat „Lecție de colecție” a fost lansat, marți, în săptămâna „Școala Altfel”, pe Facaebook, prin crearea unei pagini speciale cu același nume.

Într-o declarație acordată Agerpres, Robert Cazanciuc a spus că i-a venit ideea acestui proiect în septembrie anul trecut, când a fost împreună cu copiii săi la monumentele de la Soveja și Mărăști și a fost surprins de numărul mic de vizitatori. „Impresionant este faptul că mare parte din vizitatori sunt mai degrabă de origine germană, cel puțin la Mărăști. Și am zis că nu trebuie să lăsăm lucrurile așa, nu trebuie să așteptăm să vină statul să facă un proiect, cred că fiecare dintre noi putem să facem niște lucruri în preajma centenarului, țara face 100 de ani în scurt timp. Au fost tot felul de inițiative guvernamentale, dar din păcate parcă nu simțim așa în societate o dorință de a participa la un proiect de o asemenea amploare. Probabil ne luăm cu ce se întâmplă zi cu zi și atunci credem că o să avem timp. Din păcate, timpul nu mai are răbdare, la anul sunt 100 de ani de la marile bătălii, de la Mărăști, Mărășești și Oituz. (…) Fiecare dintre noi are datoria să încerce să facă ceva și cel mai la îndemână lucru pe care îl putem face este să mergem cu copiii noștri, noi, părinții, bunicii, la cel mai apropiat monument închinat celor care s-au sacrificat în Primul Război Mondial, celor care au făcut practic posibilă până la urmă România Unită”, a explicat Robert Cazanciuc.

Fostul ministru a precizat că a publicat pe pagina de Facebook a proiectului și o listă a monumentelor închinate celor căzuți în Primul Război Mondial. „Ideal ar fi să putem să vedem monumentele de la Mărăști, Mărășești, Oituz, Soveja, dar până acolo, pe întreg arcul Carpatic, sunt monumente dedicate Primului Război Mondial, sunt monumente în Dobrogea, sunt monumente în Ardeal (…) Putem să facem o lecție de istorie la fața locului”, a spus Cazanciuc.

Lecție de colecție” este un proiect de conștientizare la nivelul opiniei publice. „Este păcat să nu încercăm să atașăm în acest fel copiii de valori naționale. (…) Putem să facem acest lucru fără costuri cu, pur și simplu, puțină imaginație. Mergem la un monument, facem fotografie cu copiii acolo, putem să publicăm această fotografie pe o pagină dedicată, încercăm să le creăm copiilor propriile povești pe care ei să le povestească mai târziu copiilor și nepoților lor”, a precizat Cazanciuc.

El a explicat că pot fi organizate în acest sens și excursii. „Sunt puse la dispoziția școlilor, cred, cel puțin o mie — două mii de microbuze școlare. Dacă fiecare școală ar merge măcar o dată pe an cu 15 elevi, cât are un autobuz, am avea 30.000 de oameni care ar putea să vadă aceste monumente”, a spus Robert Cazanciuc.

cazanciuc_elevi

El însuși va începe să meargă cu elevi din școli din București să viziteze astfel de monumente. „Am fost invitat la câteva școli să le vorbesc copiilor despre ce înseamnă justiție, ce înseamnă respectarea legii și mi-am propus deja, am câteva lucruri concrete, ca începând de luna viitoare să merg eu împreună cu elevii de la diverse școli la unul din cele patru monumente importante din Vrancea, evident și la București, dacă o să fie posibil, poate și la Târgu-Jiu. (…) Vreau să merg în primul rând cu copiii din școlile din București să vizităm mausoleele de la Mărăști, Mărășești, Oituz, Soveja, așa cum și eu am avut șansa când am fost copil să merg împreună cu școala să văd aceste monumente”, a precizat Cazanciuc.

Fostul ministru a mai spus că a discutat cu reprezentanții Romfilatelia pentru ca, la marile monumente, „să putem găsi timbre reprezentând acele monumente și trecând pe la mai multe copilul să facă propria lui colecție de timbre legate de aceste monumente”. Conform acestuia, proiectul trebuie să se desfășoare până în 2018, cel puțin.

Andrei Tudor