11.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 23:08
No menu items!

Lazăr înfierează procurorii abuzivi: Organele judiciare ignoră drepturile fundamentale

spot_img

Procurorul general Augustin Lazăr a înfierat, miercuri, practicile abuzive ale unor procurori care “se hrănesc cu iluzia statisticilor de profil, ignorând realitatea și modul în care sunt respectate drepturile și libertățile fundamentale”. În cadrul conferinței de lansare a proiectului “Protecția drepturilor omului și a libertăților fundamentale în faza de urmărire penală” – derulat de Parchetul General, în colaborare cu Centrul de Resurse Juridice și asociațiile Accept și APADOR-CH  – Lazăr a vorbit despre “conștiințe profesionale nematurizate”, procurori tineri care, deși sunt instruiți în privința respectării drepturilor omului și în spiritul Curții Europene a Drepturilor Omului, nu au exercițiu practic.

„Sensibilitatea cumulată a drepturilor și libertăților este maximă la punerea sub acuzare. Organele judiciare se hrănesc cu iluzia statisticilor de profil, ignorând realitatea și modul în care sunt respectate drepturile și libertățile fundamentale. Cetățeanul urmărit penal nu e în niciun caz adversar sau inamic al procurorului. Este pur și simplu un semen de-al nostru care a încălcat legea, însă un om cu demnitate, suflet, familie, prieteni și, poate, cu probleme pe care nu le știm și care sunt poate mai grave decât procesul în care e angajat”, a spus Augustin Lazăr.

Procurorul general a făcut apoi referire la existența unor “vulnerabilități endemice ale sistemului judiciar, cu consecințe care afectează securitatea instituțională: diluarea loialității profesionale, supraestimarea păgubitoare a competenței, superficializarea cercetării penale, relativizarea scopurilor și obiectivelor asumate”.

Potrivit lui Lazăr, “obiectivele noii paradigme de acțiune la nivelul Ministerului Public sunt: asumarea publică a încălcării drepturilor fundamentale, desfășurarea unei cercetări penale la standarde de calitate, care să elimine aparențele de imparțialitate, denumite în media <<vânătoare de penali și infractori>> – înțelegere indusă de anumite excese sau lipsuri în planul comunicării, realitate care obligă la gestionarea cu multă atenție și aleasă elocință a mesajelor instituționale -, dezvoltarea unei conduite profesionale umaniste în activitatea de urmărire penală.”

“Exprimarea este: o nouă realitate, această ultimă frontieră”, a conchis Lazăr.

Proiectul lansat miercuri se adresează tuturor procurorilor, de la cei care activează la Parchetele de pe lângă judecătorii, tribunale și curți de apel până la DNA, DIICOT și Parchetul General.

Andrei Tudor