11.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 22:00
No menu items!

Laura Codruța Kovesi, audiată marți la CSM. Secția pentru procurori discută cererea de revocare de la șefia DNA

spot_img

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ia în discuție, marți, de la ora 14.00, cererea ministrului justiției Tudorel Toader de revocare a Laurei Codruța Kovesi de la șefia Direcției Naționale Anticorupție (DNA). 

Anunțul a fost făcut, luni, de Secția pentru procurori a CSM, într-un comunicat de presă. 

În întâmpinarea interesului general suscitat de avizul consultativ solicitat Consiliului Superior al Magistraturii, Secţia pentru procurori informează opinia publică cu privire la faptul că urmează să ia în discuţie solicitarea Ministrului Justiţiei privind revocarea din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie în şedinţa stabilită pentru ziua de marţi, 27 februarie 2018, ora 14.00,  la sediul Consiliului.„, se arată în comunicatul de presă transmis de CSM. 

Surse din CSM au precizat pentru Susa Zilei că, la ședința Secției pentru procurori, au fost invitați atât Laura Codruța Kovesi – care urmează să fie audiată de membri Secției pentru procurori, potrivit legii -, cât și ministrul justiției, Tudorel Toader – cel care a formulat cererea de revocare – și procurorul general al României, Augustin Lazăr. 

De altfel, ministrul justiției a confirmat că va participa, marți, la ședința Secției pentru procurori.

Potrivit Statutului magistraților (Legea 303/2004), în procedura de revocare, avizul CSM este unul consultativ, care este transmis președintelui Klaus Iohannis. Articolul 54, alineatul 4, din Legea 303/2004 prevede că: „Revocarea procurorilor din funcțiile de conducere prevăzute la alin. (1) se face de către Președintele României, la propunerea ministrului justiției care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunării generale sau, după caz, a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție ori a procurorului general al Parchetului Național Anticorupție, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, pentru motivele prevăzute la art. 51 alin. (2) care se aplică în mod corespunzător.„. 

Articolul 51, alineatul 2, al aceluiași act normativ prevede următoarele: 

Revocarea din funcția de conducere a judecătorilor se dispune de Consiliul Superior al Magistraturii, din oficiu sau la propunerea adunării generale ori a președintelui instanței, pentru următoarele motive:

a) în cazul în care nu mai îndeplinesc una dintre condițiile necesare pentru numirea în funcția de conducere;

b) în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuțiilor manageriale privind organizarea eficientă, comportamentul și comunicarea, asumarea responsabilităților și aptitudinile manageriale;

c) în cazul aplicării uneia dintre sancțiunile disciplinare.

Ministerul Justiției a publicat, vineri, raportul în baza căruia Tudorel Toader a declanșat, joi seara, procedura de revocare a Laurei Codruța Kovesi de la conducerea Direcției Naționale Anticorupție.

R.D.