Kim Jong-un reapare în public, în baston

Zvonurile au escaldat pe fondul absenței lui Kim Jong-un de la ceremoniile de aniversare a partidului la putere

kim-jong-un1

Liderul nord-coreean Kin Jong-un a reapărut în public, sprijinit într-un baston, după o absență de peste o lună, care a dat naștere mai multor speculații privind starea sa de sănătate sau chiar ipoteza unei lovituri de stat, relatează AFP.

Este prima menționare a unei apariții publice a liderului nord-coreean de la 3 septembrie, dată la care a asistat la un concert la Phenian cu soția sa. Absența de la ultima aniversare a partidului unic a alimentat speculațiile privind soarta sa.

Agenția oficială KCNA a relatat că Kim Jong-un a efectuat o vizită de „supervizare” la un nou complex rezidențial special construit în capitală pentru oamenii de știință care lucrează la programul de sateliți al Coreii de Nord.

Fotografia cu portretul unui Kim Jong-un surâzător ocupa marți aproape întreaga primă pagină a Rodong Sinmun, ziarul partidului aflat la putere. Alte fotografii, mai mici, îl arătau pe lider efectuând vizita sprijinit într-un baston negru.

Scurta relatare nu a făcut nicio mențiune la absența din public a liderului nord-coreean, care ar avea 30 sau 31 de ani, și niciun comentariu privind starea sa de sănătate.

Ipotezele privind absența lui Kim Jong-un s-au înmulțit, unele evocând diverse probleme de sănătate de care ar suferi liderul nord-coreean, un fumător înrăit care a luat enorm în greutate în ultimul an: oboseală, gută, fracturarea gleznelor, diabet. Alte scenarii au vorbit chiar despre o lovitură de stat împotriva acestui lider care face obiectul unui cult al personalității abil întreținut de propaganda oficială.

Zvonurile au escaldat pe fondul absenței lui Kim Jong-un de la ceremoniile de aniversare a partidului la putere, la care au fost prezenți cei mai importanți demnitari ai regimului. Cu toate acestea, guvernul sud-coreean a precizat că serviciile sale de informații estimează că Kim Jong-un controlează în continuare puterea cu fermitate.

NICIUN COMENTARIU