Kaki, mărul de aur

Kaki, mărul de aur

Kaki, mărul de aur

Originar din Asia, curmalul japonez este o bogată sursă de nutrienţi, vitaminele A, B1, B2, B3, C şi E, calciu, potasiu, fosfor, beta caroten, fibre, tanin, sodiu, magneziu, fier, mangan, cupru, nichel şi cobalt, iod, glucoză şi fructoză.

Fructele au culoare portocalie, seamănă cu tomatele coapte, gustul este apropiat caiselor și prunelor, au pielița netedă și lucioasă și pulpa dulce cu gust ușor acid.

Fructul se utilizează în sosuri dulci acrișoare, jeleuri, dulcețuri şi conserve, produse de patiserie, budinci, spumă, marmeladă, sirop, cidru, bere, vin, fructe uscate servite cu brânzeturi şi salate, fructe confiate cu gust asemănător curmalelor clasice.

Recomandat în scopuri terapeutice, fructul este excelent laxativ şi diuretic, previne cancerul, îmbunătăţeşte vederea, reduce fragilitatea şi permeabilitatea vaselor de sânge, îmbunătăţeşte imunitatea, tratează tulburările tractului gastro-intestinal, are acţiune antibacteriană, vindecă bolile glandei tiroide, previne şi combate bolile cardiovasculare, tratează anemia, vindecă venele varicoase, sângerarea gingiilor, reface aparatul reproducător, îmbunătăţeşte pofta de mâncare, satisface foamea, îmbunătăţeşte performanţa sexuală, este tonic pentru piele şi imunitate, calmează sistemul nervos, tratează răceli cu tuse şi dureri în gât, reglează tensiunea arterială, remediază diareea cronică şi vindecă acneea.

Agenţii astringenţi conţinuţi îi oferă acestui fruct şi utilitate în tăbăcire.

R.M.

NICIUN COMENTARIU