13.1 C
București
joi, 28 martie 2024 - 23:51
No menu items!

Judecătoarea Adina Lupea: „Mai reflectați, domnule ministru”

spot_img

Judecătoarea Adina Daria Lupea îi dă din nou o replică ministrului justiției, Tudorel Toader, cu privire la felul în care acesta intenționează să pună în acord codul penal cu decizia Curții Constituționale referitoare la infracțiunea de abuz în serviciu.

Magistratul de la Curtea de Apel Cluj critică modul în care Tudorel Toader argumentează decizia de a modifica textul din Codul Penal fără a impune un prag valoric pentru abuzul în serviciu. „Îi laşi judecătorului libertatea de a aprecia că o faptă de abuz, cu o anumită consecinţă păgubitoare, este infracţiune sau nu. De aceea, judecătorul are libertatea de apreciere, ţine seama de personalitatea, persoană făptuitorului, de gravitatea faptei, de împrejurarea că este recidivist sau nu, de scopul, de mobilul faptei”, a declarat Tudorel Toader.

Genial! După care un judecător de la Bacău sau unul de la Târgu Mureş (exemple aleatorii) vor aprecia fiecare, în funcţie desigur şi de nivelul de trai al populaţiei din zonă, ce e păgubitor sau nu. Sau procurorii când decid trimiterea în judecată sau nu. Asta da, va fi un izvor de „practică unitară”, de va fi apoi invadată ICCJ cu cereri de dezlegare a unor probleme de drept, după care iar va fi sesizată CCR de unul „defavorizat” şi oameni în situaţii similare vor primi soluţii radical diferite. Unul va lua cu detenţie, altul cu suspendare, celălalt renunţare la aplicarea pedepsei, altul va fi achitat, etc., în funcţie de „aprecierea judecătorului”. Nu mai spun de sesizările care vor curge la Inspecţia Judiciară (motivate „jurisprudenţial” cu soluţii din altă parte a ţării) şi, desigur. şi cu posibile acţiuni disciplinare, pe aplicarea cu gravă neglijentă a legii, te miri cui, când şi în funcţie de ce „criterii”.

Nu e deloc bine, domnule ministru. Nu pot eu ca judecător de scaun să aplic măsuri diferite, să mă raportez la un text de lege absolut imprevizibil (bănuiţi probabil că, pe o astfel de reglementare şi interpretare, vom pierde iar procese pe bandă rulantă la CEDO). Nu pot, prin astfel de abordări, să intru în atributul puterii legiuitoare, să mă subrog competentelor acesteia şi să decid de capul meu ce e infracţiune sau nu. Că exact asta aş face. Legea trebuie să îmi spună până unde e infracţiune şi de unde nu mai este. Iar asta nu înseamnă deloc o individiualizare a pedepsei în baza articolului 74 din NCP. Înseamnă arbitrariu.

Mai reflectaţi!

Adina Daria Lupea
judecător

Andrei Tudor