Judecător din Alba Iulia, declarat incompatibil de Agenția de Integritate

Judecător de la Judecătoria Alba Iulia, declarat incompatibil de ANI
foto: antena3.ro
Judecător de la Judecătoria Alba Iulia, declarat incompatibil de ANI
foto: antena3.ro

Judecătorul Ştefan Ovidiu Toth, de la Judecătoria Alba Iulia, a fost găsit incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate (ANI), care a constatat că acesta deţine simultan funcţia de magistrat şi cea de administrator şi asociat la o societate comercială.

În urma evaluărilor efectuate de ANI, s-a constatat că Ştefan Ovidiu Toth se află în stare de incompatibilitate începând cu 29 ianuarie 2009, întrucât deține simultan atât funcția de judecător în cadrul Judecătoriei Alba Iulia, cât și funcţia de administrator și asociat în cadrul SC AAA Consultanţă & Comerţ SRL, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 101, art. 102, lit. b) și c) din Legea nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, precum și prevederile art. 5, alin. (1) și art. 8, alin. (1), lit. a) și c) din Legea nr.303 din 28 iunie 2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată.

“Funcția de judecător este incompatibilă cu orice altă funcție publică sau privată, cu excepția funcțiilor didactice din învățământul superior. Magistraților le este interzis să aibă calitatea de asociat, membru în organele administrare la societăți comerciale, să desfășoare activități comerciale, direct sau prin persone interpuse. Potrivit prevederilor art. 5, alin. (1) și art. 8, alin. (1), lit. a) și c) din Legea nr.303 din 28 iunie 2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, funcțiile de judecător (…) sunt incompatibile cu orice alte funcții publice sau private (…). (…) Judecătorilor (…) le este interzis: să desfășoare activități comerciale, (…); să aibă calitatea de asociat (…) în (…) societăți comerciale”, arată ANI, citând din prevederile legale în vigoare.

ANI a mai precizat, într-un comunicat de presă remis luni, că judecătorul a fost informat, pe 21 decembrie 2010, 7 ianuarie 2013 și 21 ianuarie 2013, despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Ştefan Ovidiu Toth a depus la dosarul de evaluare două puncte de vedere, pe 14 ianuarie 2011 și 5 februarie 2013.

Persoana față de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică, cu excepția celor electorale, pe o perioadă de trei ani.

În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcție sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate, interdicția de trei ani operează, potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv, a rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești de confirmare a existenței unei stări de incompatibilitate, subliniază ANI.

Raluca Dan

NICIUN COMENTARIU