24.2 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 17:57
No menu items!

Iohannis, arma liberală cu două tăișuri în mâinile lui Antonescu

spot_img
Iohannis, lance electorală în Ardeal, instrument de descurajare pentru PSD

PNL are ambiţii de partid mare. Atât de mare încât Crin Antonescu & Co. plănuiesc să se descurce singuri şi să crească formaţiunea ca pe propiul lor copil în cazul în care fratele mai mare, PSD, i-ar lăsa să se descurce singuri. Strategia liberală se bazează pe copy/paste după metodele PSD şi PDL şi pe racolarea unor persoaje politice cu prestigiu în regiunile istorice ale României, care să le aducă membri noi şi voturi mai multe la viitoarele alegeri. Primirea lui Klaus Iohannis în PNL, în postura de prim-vicepreşedinte, face parte din acest plan iar ţinta vizată este furarea Ardealului. Nu de la maghiari, ci de la PDL.

Iohannis a mai cochetat cu liberalii în 2009, când în jurul său a fost construit proiectul care-i purta și numele – soluția găsită atunci de PNL și PSD pentru postul de premier lăsat vacant prin demiterea guvernului Boc 1 de către Parlament.

Conform unor surse liberale, intrarea edilului Sibiului în acest partid serveşte cât se poate de bine planurile de viitor instrumentate de noua conducere. Aducerea primarului de Sibiu în PNL îi mai rezolvă lui Crin Antonescu o problemă în perspectiva alegerilor prezidențiale din 2014. În cazul în care PSD nu-l va mai sprijini la candidatura pentru prezidențiale, iar Sorin Oprescu ar putea să-i fie opus drept contracandidat, un tandem Antonescu-Iohannis îi va oferi liderului liberal capacitatea de a se bate de la egal la egal cu eventuala pereche  susținută de  social-democrați pentru președinție și funcția de premier. Deocamdată, în prezent, primarul sibian este dispus să aloce maxim două zile pe săptămână deplasărilor la Bucureşti cu scopul exercitării funcţiei de prim-vicepreşedinte al PNL și nu are alte gânduri serioase pentru  demnități mai înalte în stat.

Antonescu şi ai lui au învățat din greşelile făcute de celelalte partide şi au decis să împrumute din metodele acestora numai reţetele de succes. Astfel, aşa cum Emil Boc a reuşit să împrumute din credibilitatea şi imaginea sa Partidului Democrat încă de când era doar un primar de Cluj, tot aşa speră liberalii că Iohannis le va aduce pe viitor voturile ardelenilor pe tavă. De altfel ei au identificat un troc reciproc avantajos cu edilul de etnie germană.

Organizații de cartier

Potrivit surselor citate, în cazul în care regionalizarea devine realitate, Iohannis va fi sprijinit de PNL să devină preşedinte de euroregiune cu capitala la Sibiu. Liberalii au realizat că viitorii guvernatori de euroregiuni vor juca un rol vital în viitoarele campanii electorale, urmând să funcţioneze ca adevărate vârfuri de lance în aceste regiuni pentru partidele care-i susţin şi ai căror membri sunt.  Alți doi politicieni racolați special pentru acest scop au fost bănăţenii Sorin Frunzăverde şi Marcel Vela, foşti democrat-liberali de frunte cu vizibilitate şi cotă de încredere ridicată în rândurile electoratului local. Odată cu aceștia în partid, pentru PNL au început să lucreze aproximativ 20 de primari democrat-liberali, care ulterior la  alegerile locale  de anul trecut au candidat pe listele USL.

În prezent, PNL are puțin peste  20% în zona Ardealului,  mult  sub ținta de  peste 30% pe care și-a  fixat-o să o atingă în anii următori ca medie  națională. Dacă Iohannnis  vine  cu prestigiul și credibilitatea de  care se bucură în ochii  românilor din această regiune,  PNL vine  cu  un stil de organizare care amintește de vechile structuri ale PSD și PNL. Cu ocazia noului Congres, în statut au fost consfințite  organizațiile  de cartier și pe secțiile de vot –  două structuri care se regăsesc de ani  buni  în  PSD și PDL și care  constituie coloana  vertebrală a acestora în timpul campaniei electorale. Organizaţiile la nivelul secţiilor de votare  vor avea cel puțin cinci membri activi și se vor regăsi în localităţile de până la 5.000 de locuitori, iar cele  pe cartiere,  cel puțin  9 membri, și vor activa în localităţile de peste 25.000 de locuitori. Numărul organizaţiilor de cartier dintr-o localitate va corespunde cu numărul de consilieri locali din localitatea respectivă.

Coroborate cu o altă măsură care  a eliminat categoria simpatizanților din rândurile membrilor de partid, transformându-i pe toți în membri activi,  PNL încearcă astfel să spargă supremația PDL în Ardeal și, de ce nu, a PSD în celelalte regiuni istorice, acolo unde cuvântul de ordine în rândurile liberale este deja racolarea de noi membri și crearea de noi organizații în mediul rural, nu doar cel urban.

Valeriu Motoc

FOTO politica.wordpress.com