8.3 C
București
joi, 18 aprilie 2024 - 5:45
No menu items!

Iohannis: Am mari semne de întrebare asupra noului Cod Fiscal

spot_img

Președintele se arată sceptic în privința colectării banilor la buget în condițiile reducerii fiscalității

Iohannis_digi24

Președintele Klaus Iohannis s-a arătat sceptic în privința efectelor pozitive ale noului Cod Fiscal, așa cum este propus el de Guvern. Iohannis nu îl contestă, dar are mari semne de întrebare asupra modalității de colectare a banilor la buget.

Klaus Iohannis apreciază că noul Cod Fiscal este interesant „ca exercițiu teoretic”, dar „ca exercițiu practic am mari semne de întrebare”. Președintrele consideră că „aceste idei sunt luate din propunerile PNL sau ale mele, au fost enunțate în programul meu, ale PNL”, dar rămâne de văzut care va fi rezultatul. „E foarte frumos, venim în fața electoratului și spunem: nu mai plătiți impozite, atunci cineva vine și întreabă: statul cu ce bani funcționează, poți să scazi orice, dar apare o problemă în buget, nu știu, nu mai finanțezi spitalele, școlile”, a spus Iohannis, joi seara, în cadrul interviului acordat Digi 24. Iohannis consideră că aceste lucruri trebuie făcute după o analiză foarte atentă, „nu se face într-o săptămână, două, în luni de zile, cu specialiști, se fac simulări, e o situație ca în toamna trecută când de azi pe mâine s-a redus CAS cu 5%. Măsura e ok, dar nu știm ce efect are”.

Președintele nu se opune reducerii de TVA, taxe, accize sau cotă unică, dar se întreabă „de unde se colectează banii la buget”. „Există soluții, au fost prezentate și de mine și echipa PNL și în campanie și înainte de campanie, și semnul mare de întrebare pe care trebuie să mi-l pun e cum poate veni Guvernul cu un program de reducere de impozite și taxe fără să ne spună cum gestionează impozitele și taxele, lipsește partea mai neplăcută, cum astupi gaura”, a spus Iohannis.

Eu cred că au făcut-o din motive de imagine, dă bine, aceste lucruri, cel puțin aparent, dau bine, pentru cei inițiați apare semnul de întrebare. Eu nu am spus nu, am spus că am mari semne de întrebare. Nu a ajuns la mine niciun fel de draft, act normativ, bănuiesc că va ajunge și voi face o analiză mai detaliată. Fiți asigurați că mai curge multă apă până când ajungem să avem o lege care prevede aceste reduceri!

Klaus Iohannis

Referindu-se la un nou acord cu FMI, Klaus Iohannis a precizat că această decizie nu poate fi luată exclusiv de Guvern, ci trebuie discutată „între mai mulți actori”

Chestiunea nu e simplă, sunt argumente foarte serioase pro și contra. Dacă discuția se duce mai departe e mai ușor de găsit o soluție. Dacă ar fi venit Ministrul Finanțelor sau cine se ocupă acolo și să spună: noi ne pregătim să intrăm în zona euro și termenul asumat e 2019, nu poți intra direct în zona euro, trebuie doi ani de pregătire, de rata fixă la schimb, ajungem foarte repede în 2016, 2017, să spună: nu vrem acord cu FMI, pentru că înlocuim arca FMI cu ancora ERM2, așa se numește proiectul. Și pentru că vrem în zona euro nu mai vrem cu FMI pentru că nu mai trebuie. România nu mai are nevoie de ancora de țară în dezvoltare, ci de o ancoră nouă. Asta ar fi o explicație pe care aș fi găsit-o bună, dar așa, pur și simplu, să spună că nu mai are nevoie de acord… Ok, dar de ce nu mai este nevoie? Mă întreb și eu, să ia un Guvern decizii doar așa, fără a cunoaște motivațiile? Ar fi destul de grav

Klaus Iohannis

Valeriu Motoc