11.4 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 8:37
No menu items!

Instabilitatea regională pune presiune pe piața gazelor. Polonia dă undă verde pentru gazele de șist

spot_img

chevron

Guvernul Poloniei a adoptat o nouă lege pentru explorarea gazelor de șist, în contextul în care conflictul dintre Rusia și Ucraina a pus din nou în alertă statele din Europa Centrală și de Est, care sunt dependente de aprovizionarea cu gaze naturale din Federația Rusă.

Pentru majoritatea statelor din zonă, gradul de dependență față de gazele rusești variază între 50 și 90%, cu efecte directe asupra funcționării economiei. În cazul României, gradul de dependență este de aproximativ 20%.

Executivul de la Varșovia a stabilit că extragerea de gaze de șist nu va fi taxată până în 2020. Ulterior, nivelul de taxare nu va depăși 40% din venituri și va include o redevență de 1,5% aplicată la cantitatea de gaze extrase, o taxă de 25% pe profitul net și taxele obișnuite pe venituri.

În cazul în care profitul nu va exista sau va fi foarte mic, taxa de 25% nu se va plăti.

Poland estimează încasări la buget din aceste taxe între 10 și 16 miliarde de zloți (2,3 – 3,8 mld. €) între 2020 și 2029, potrivit publicației Warsaw Business Journal.

Guvernul a mai decis să renunțe la ideea ca o companie de stat să dețină acțiuni în toate proiectele de exploatare a gazelor de șist, iar autorizările vor cuprinde și licențe de explorare, și de exploatare.

În România, compania Chevron deține licențe de explorare a gazelor de șist în județele Vaslui și Constanța, dar a întârziat începerea prospecțiunilor din cauza protestelor publice, cauzate de temerile privind riscurile de mediu.

Comisia Europeană lasă la latitudinea statelor membre decizia privind exploatarea gazelor de șist, în condițiile în care nu există încă un raport al experților de la Bruxelles cu privire la efectele asupra mediului.

Vlad Bârleanu