11.4 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 9:23
No menu items!

Inspectorii fiscali se confruntă cu un fenomen neașteptat

spot_img

Tot mai mulți inspectori fiscali sunt dați în judecată de persoanele pe care îi controlează și sancționează potrivit legii.

Sindicatul Național al Funcţionarilor Publici cere, în aceste condiții, Ministerului Finanţelor şi ANAF să ia măsuri pentru combaterea acestui fenomen.

Sindicaliştii susţin că scopul principal al contribuabililor care acţionează în instanţă organele fiscale este „intimidarea, descurajarea şi demobilizarea acestora” sau împiedicarea continuării acţiunilor întreprinse, prin întârzierea întocmirii documentelor finale privind rezultatele inspecţiilor.

Reprezentanții sindicatului consideră că toate controalele sunt făcute în numele ANAF, şi nu în nume propriu, astfel că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi Ministerul Finanţelor Publice trebuie să se implice în apărarea propriilor angajaţi.

Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP), organizaţie sindicală naţională reprezentativă, trage un semnal de alarmă faţă de tendinţa tot mai accentuată a unor contribuabili (aflaţi în atenţia organelor fiscale), de a intenta procese funcţionarilor în calitate de persoane fizice, pentru presupuse culpe săvârşite de aceştia, în timpul acţiunilor de control derulate sub autoritatea Statului Român şi solicită Ministrului Finanţelor Publice şi Preşedintelui ANAF, în regim de urgenţă, promovarea unui act normativ care să estompeze acest fenomen, devenit în ultima perioadă, unul generalizat

SNFP
comunicat

De cele mai multe ori, în lipsa banilor pentru avocați, inspectorii fiscali pârâți sunt nevoiți să îşi prezinte singuri pledoariile. Mai mult, sindicalițtii susțin că inspectorii trebuie să se prezinte în faţa unor instanţe care „sunt nespecializate în domeniul financiar-fiscal”, iar, la sfârșitul procesului pot avea „mari surprize, total neplăcute”, au mai arătat sindicaliştii.

În atare condiţii, inspectorul fiscal este cel care, după orele de program, trebuie să îşi conceapă apărarea, să îşi angajeze avocat care să îl reprezinte, întrucât pregătirea lui nu este întotdeauna juridică, fiind nevoit să se deplaseze la distanţe de sute de kilometri pentru a-şi susţine cauza. Singura vină a lui rămâne aceea că «a avut neşansa» de a merge într-o acţiune stabilită de instituţie şi faptul că şi-a făcut pe deplin datoria faţă de societate, cu profesionalism, cunoscut fiind faptul că nu oricine poate practica cu iscusinţă şi dăruire această meserie (atragere de sume suplimentare pentru bugetul de stat, identificare şi combatere evaziune fiscala, scoatere la lumina zilei a economiei subterane etc.)

SNFP

Sindicaliştii susţin că, în unele speţe, sunt făcute plângeri sub diferite forme, în aceeaşi cauză, atât inspectorilor fiscali, cât şi şefilor direcţi ai acestora, şefilor de instituţii şi chiar conducătorilor autorităţilor centrale, „în disperarea celor în cauză de a se stopa sau întârzia rezultatele finale ale controalelor”.

Tragem acest semnal de alarmă întrucât considerăm că nereglementarea imediată a unor astfel de situaţii, pe termen mediu şi lung, poate avea consecinţe nefaste şi extrem de grave în activitatea funcţionarilor Fiscului, bugetul de stat va avea mult de suferit, iar fenomenul evaziunii fiscale, încurajat de asemenea practici, se va aplifica

SNFP

Andrei Tudor