INS: Producţia industrială, în creştere cu 8,2% în primele opt luni ale anului

Costul producției industriale din România, în creștere. Produsele energetice, cele mai costisitoare

Industriile prelucrătoare şi extractivă, respectiv producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au contribuit la creşterea cu 8,2% a producţiei industriale, ca serie brută, în primele opt luni din 2017, faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate joi.

Conform statisticii, în intervalul 1 ianuarie – 31 august 2017, comparativ cu primele opt luni din 2016, producţia industrială, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 8,9%, datorită activităţilor derulate în industria prelucrătoare (+9,1%), industria extractivă (+4,3%) şi în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+2,2%).

Ca serie brută, majorarea producţiei industriale a fost de 8,2% în intervalul analizat, ca urmare a creşterilor din trei sectoare industriale: industria prelucrătoare (+8,9%), industria extractivă (+5,2%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+1,8%).

La nivelul lunii august din acest an, faţă de luna anterioară, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 8,9%, din cauza rezultatelor înregistrate în industria prelucrătoare (-10,1%). Pe de altă parte, industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au crescut cu 8,3%, respectiv cu 0,6%.

De asemenea, producţia industrială (serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate) a fost mai mare faţă de luna precedentă cu 2%, iar industria extractivă şi industria prelucrătoare au consemnat majorări cu 6%, respectiv cu 2%. La polul opus s-a situat producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, cu o scădere de 0,6%.

 

T.S.

NICIUN COMENTARIU