10.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024 - 13:03
No menu items!

Industriașii din petrochimie cer interzicerea achiziționării de fier vechi de la persoane fizice

spot_img

Industriașii din petrochimie cer interzicerea achiziționării de fier vechi de la persoane fizice

Reprezentanții industriei petrochimice au propus autorităților adoptarea unor reglementări privind interzicerea achiziționării de la persoanele fizice a deșeurilor feroase și neferoase. Aceștia mai vor crearea unei companii naționale, care să asigure formarea și stocarea rezervelor strategice de țiței.

”În plus, s-a solicitat reducerea numărului de autorități competente cu atribuții de autorizare, monitorizare și supraveghere a regimului produselor accizabile, prin crearea unui cadru legislativ transparent”, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

În perioada 9 aprilie – 29 mai, la sediul ministerului, au avut loc consultări cu asociaţii profesionale şi patronale, companii, institute de cercetare, clustere, poli de competitivitate, parcuri industriale şi alte structuri economice interesate în vederea elaborării Documentului de Politică Industrială, unul dintre documentele care vor sta la baza Strategiei de Competitivitate a României.

Ministerul Economiei a lansat în dezbatere publică, încă luna aprilie, un proiect de act normativ prin care se interzice achiziţionarea de la persoane fizice a deşeurilor metalice feroase şi neferoase provenite din sectorul energetic, sectorul producţiei de petrol şi gaze naturale, al telecomunicaţiilor, serviciilor de apă şi canalizare precum şi din alte sectoare de utilitate publică.

Amenda pentru nerespectarea acestei prevederi este cuprinsă între 30.000 şi 50.000 lei. Potrivit proiectului de Ordonanţă de urgenţă, deşeurile metalice feroase şi neferoase, altele decât cele menţionate anterior, pot fi comercializate numai în condiţiile în care acestea provin din gospodăriile proprii.

Proiectul este, în acest moment, în procedura de avizare, însă reprezentanții industriei de reciclare nu vor adoptarea actului normativ în forma actuală.

România se numără printre pionierii activităților de rafinare a petrolului. În 1857 se inaugura în România prima rafinărie de capacitate mare din lume. Până atunci, activitatea de rafinare a petrolului se desfășura exclusiv în mici ateliere. Tot în 1857 România devine prima țară din lume cu o producție de țiței înregistrată în statisticile internaționale.

Capacitatea maximă de rafinare în România a fost de 34 milioane de tone pe an în zece rafinării. În prezent, sunt funcționale doar trei rafinării cu o capacitate însumată de 15 milioane de tone pe an. Din perspectiva capacității de rafinare, România ocupă în 2012 locul 13 în UE.  În 2012, cererea de petrol a pieței românești era de 10,5 milioane de tone.

C.C.