15.5 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 12:16
No menu items!

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis redeschiderea Dosarului Revoluției

spot_img

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, luni, confirmarea redeschiderii urmăririi penale în dosarul Revoluţiei, în urma cererii formulate de fostul prim procuror adjunct al Parchetului General, Bogdan Licu, potrivit Mediafax.

Bogdan Licu, fost procurorul general interimar al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), a anunţat în aprilie că a cerut redeschiderea urmării penale în dosarul Revoluţiei.

”Am dispus infirmarea rezoluţiei şi redeschiderea urmăririi penale, infirmarea fiind adoptată pe baza unor informaţii incomplet. În modul de desfăşurare a anchetei rezultă că nu a existat o preocupare pentru stabilirea aspectelor esenţiale pentru evenimentele din decembrie ’89”, a declarat Bogdan Licu, la momentul înaintării cererii către instanţă.

Licu a mai spus că, deşi ”procurorii au efectuat un număr mare de acte procedurale în cauză”, aceştia ”nu au valorificat un număr mare de informaţii”.

”Nu au făcut niciun demers pentru desecretizarea documentelor privind audierile din comisia senatorială în condiţiile în care s-au efectuat mii de audieri în această comisie şi deşi SRI a a întocmit un document amplu, acesta nu se regăseşte în dosarul de urmărire penală şi nici nu rezultă că s-ar fi făcut vreun demers pentru obţinerea lui”, a mai precizat fostul procuror general interimar.

Un alt motiv ce a stat la baza cererii de redeschidere a cauzei a fost că cele mai multe audierile care s-au făcut în dosar au fost „sintetice şi formale” iar „trăgătorii nu au fost identificaţi”.

Bogdan Licu declara că „modul în care s-a făcut ancheta nu corespunde normelor Curţii Europene a Drepturilor Omului” şi că „urmează să se facă cercetări pentru genocid pentru că există indicii temeinice iar omorul şi omorul calificat au devenit imprescriptibile”.

Pe 14 octombrie 2015, Parchetul Militar a clasat dosarul privind evenimentele din decembrie 1989, care au avut ca rezultat decesul a 709 persoane, rănirea a 1.855 de persoane prin împușcare, rănirea a 343 de persoane și reținerea a 924 de persoane. Asociația 21 Decembrie și peste 100 de victime și urmași ai celor care au avut de suferit în decembrie 1989 au atacat la Înalta Curte de Casație și Justiție decizia procurorilor militari de închidere a dosarului.

T.S.