10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024 - 2:42
No menu items!

Guvernul Franței se pregătește de atacuri cu arme chimice

spot_img

La câteva ore de la atentatele de la Paris, mai exact pe 14 noiembrie 2015, Guvernul Franței a adoptat o lege care permite utilizarea la scară largă, achiziția și prescrierea sulfatului de atropină injectabil (40 mg/20 mL PCA), un antidot folosit în cazul atacurilor cu arme chimice.

Rolul Guvernului este acela de a preveni, iar o măsură preventivă nu este, în sine, o dramă, dar acest ordin vorbește de la sine despre lipsa de previziune care a existat până acum la nivelul Executivului”, notează jurnaliștii de la reseauinternational.net.

Potrivit presei franceze, care publică și actul normativ, Executivul francez invocă pentru adoptarea acestuia următoarele motive:

  • Organizarea, pe teritoriul Franței, a celei de-a 21-a conferințe a statelor membre ale Convenției – cadru a Națiunilor Unite privind schimbările climatice (din 30 noiembrie până pe 11 decembrie).
  • Prezența, pe teritoriul Franței, a numeroși șefi de stat, care ar urma să participe – pe 29 noiembrie – la un summit în preambulul conferinței ONU.
  • Riscul de atacuri teroriste și riscul de expunere la anumite substanțe chimice constituie amenințări grave ale sănătății, care necesită măsuri urgente.

Cu titlu derogatoriu, actul normativ permite comercializarea și utilizarea sulfatului de atropină, sub formă de soluție injectabilă – 40 mg / 20 ml APC – un antidot pentru intoxicația acută cu substanțe neurotoxice (gaz sarin și VX gaz), folosit, pe timp de război, de militari. Aceste substanțe încetinesc ritmul cardiac, iar atropina are rolul unui antidot eficient.

Sulfatul de atropină are autorizație de comercializare (MA), dar este fabricat doar în industria militară, utilizarea lui fiind permisă numai în zone de război. Industria civilă produce doar doze foarte ușoare, pentru tratamentul anumitor boli de inimă.

Potrivit argumentației Guvernului francez, “în cazul unui atac chimic este necesară administrarea rapidă a unor doze mult mai mari – 40 mg / 20 ml APC – , iar industria civilă nu este în măsură să ofere dozele necesare pentru a stopa efectele expunerii unui număr potențial mare de victime la organofosfați neurotoxici”.

Autoritățile franceze nu au legat publicarea acestui act normativ, sâmbătă, pe 14 noiembrie, de atentatele de la Paris. “Chiar și așa, aceasta demonstrează că guvernul este informat perfect asupra riscurilor la care suntem expuși– riscuri de nivel ridicat – și că am intrat într-o perioadă extrem de dificilă și de lungă durată, de război, exportat ieri și importat astăzi”, mai notează jurnaliștii francezi.

Actul normativ poate fi consultat AICI.