Guvern: Cine nu primește bon fiscal să sune la 112!

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Corneliu Calotă, a susținut că nu ştie însă care ar trebui să fie procedura dacă bonul fiscal nu este acordat pentru o pâine, aceasta fiind o speţă la care e “dificil de răspuns”

supermarket3

Cei care nu primesc bon fiscal şi nu li se restituie banii pentru un produs cumpărat dintr-un magazin ori nu sunt lăsați să plece din restaurant fără să achite consumaţia, tot fără bon, pot apela Serviciul 112 sau pot chema ANAF, crede purtătorul de cuvânt al Guvernului, Corneliu Calotă.

Calotă a adăugat însă că nu ştie care ar trebui să fie procedura dacă bonul fiscal nu este acordat pentru o pâine, aceasta fiind o speţă la care e “dificil de răspuns”.

Introducerea Loteriei bonurilor fiscale a fost avizată, miercuri, de Guvern, cu un sistem de extragere lunară sau ocazională a bonurilor primite de cumpărători pentru produse/servicii în valoare cuprinsă între 1-999 lei, şi cu posibilitatea ca, din martie, un client să aibă dreptul să nu achite produsul selectat sau consumat dacă nu a primit bon fiscal de la comerciant.

“Începând cu 1 martie, în cazul refuzului agentului economic de a emite şi înmâna bon fiscal, cumpărătorul poate să nu achite bunul dobândit sau serviciul prestat, având în vedere că o tranzactie nefiscalizată nu reprezintă altceva decât o încălcare a legii. Aşadar, cumpărătorul poate păstra bunul fără să-l mai plătească în cazul unui refuz al agentului economic de a emite bon fiscal”, a comunicat Ministerul Finanţelor.

Agenţii economici vor fi obligaţi să afişeze în locuri vizibile informaţii privind acest drept al clienţilor.

Întrebat de jurnalişti, la finalul şedinţei, ce ar trebui să facă o persoană care a cumpărat o pâine şi nu a primit bon fiscal, purtătorul de cuvânt al Guvernului a apreciat că ar putea fi apelat Sistemul Unic de Apeluri de Urgenţă 112 sau chemaţi reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

Este o speţă la care e dificil de răspuns în momentul de faţă. Insişti ca vânzătorul să-ţi dea bonul, dacă nu, vei chema Poliţia, cu pâinea în mână, probabil, nu ştiu. E o întrebare, sigur, la limita anecdoticului. Suni la 112… nu ştiu ce să spun la întrebarea asta. Pentru o pâine, nu ştiu.

Corneliu Calotă
purtător de cuvânt al Guvernului

Calotă a mai precizat că filosofia acestei măsuri urmăreşte determinarea vânzătorilor să elibereze bon fiscal.

NICIUN COMENTARIU