Gabriel Oprea s-a întâlnit cu Dean Thompson

Vicepremierul pentru securitate  națională a purtat discuții cu însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la București

Oprea_Thompson 1

Viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, a avut, marți, o întrevedere cu însărcinatul cu afaceri al Ambasadei S.U.A. la București, Dean Thompson.

Cu prilejul întâlnirii, vicepremierul Gabriel Oprea a reiterat mulțumirile Guvernului României pentru ajutorul constant acordat Ministerului Afacerilor Interne de către Guvernul Statelor Unite ale Americii, în perioada 2011-2014, în timpul operațiunii Forței Internaționale de Securitate și Asistență (ISAF).  Totodată, a fost subliniat angajamentul ferm al României, inclusiv al Ministerului Afacerilor Interne, de a continua contribuția cu forțe proprii la efortul comunității internaționale de reconstrucție instituțională a statului afgan, mai ales în parteneriat cu SUA.

Oprea_Thompson 2

De asemenea, viceprim-ministrul pentru securitate națională Gabriel Oprea a  precizat că România se bazează pe sprijinul și susținerea Statelor Unite ale Americii în ceea ce privește operațiunea NATO – Resolute Support Mission din Afganistan, unde începând cu luna ianuarie a acestui an 34 de jandarmi și polițiști desfășoară activități de asistență și consiliere a forțelor afgane.

La rândul său,  Dean Thompson a subliniat buna colaborare a autorităților române și americane în domeniul securității și al siguranței publice, exprimându-și totodată convingerea că profesionalismul și respectarea valorilor democratice comune vor caracteriza și în continuare relația dintre țările noastre.

Oprea_Thompson  3

În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au discutat și despre Acordul bilateral în domeniul prevenirii și combaterii infracționalității grave, document care se află într-un stadiu avansat al negocierilor. Prin semnarea Acordului, România va îndeplini încă un criteriu tehnic impus de exigențele Programului Visa Waiver, în procesul de liberalizare a vizelor pentru cetățenii români care călătoresc în SUA.

Andrei Tudor

NICIUN COMENTARIU