27.5 C
București
marți, 16 aprilie 2024 - 16:27
No menu items!

Fostul procuror general adjunct al României, 2 ani de închisoare cu executare

spot_img

Ghita Gabriela_SZ

Fostul procuror general adjunct al României, Gabriela Ghiță, a fost condamnată definitiv la doi ani de închisoare cu executare în dosarul fraudării examenelor de la Institutul Național al Magistraturii.

Alături de Gabriela Ghiță alți 3 colegi ai acesteia au fost condamnați la pedepse cu închisoare de Înalta Curte. Gabriela Ghiță, Gheorghe Cerbeanu, Sterian Guli și Gheorghe Bucur au fost trimiși în judecată de procurorii DNA pentru fraudarea concursului la INM, în 2007.

Gabriela Ghiță a fost condamnată la 2 ani de închisoare cu executare, deși prima sentință, în 2013, a fost de 2 ani cu suspendare. Fostul procuror general adjunct al României a fost acuzată că, în noiembrie 2007, a pus la dispoziţia unui coleg, Eugen Cojocaru, informaţii strict confidenţiale, conţinând o parte din subiectele pentru examenul la Institutul Național al Magistraturii, pentru ca acesta să le furnizeze altui procuror, Sterian Guli – şeful Parchetului Urziceni.Astfel, la finalizarea concursului, Sterian Guli s-a plasat pe prima poziţie la examenul pentru promovarea în postul de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Acelaşi concurs de promovare, care viza mai multe funcţii de conducere la parchetele din ţară, ar fi fost fraudat şi prin altă filieră. Un alt procuror de la Parchetul General, Gheorghe Dumitru, ar fi primit 50.000 de euro de la un alt candidat, Gheorghe Cerbeanu, pentru a-l ajuta să obţină conducerea Parchetului Curţii de Apel Piteşti.

Prima decizie în acest caz a venit în primăvara lui 2013. Atunci Gabriela Ghiţă a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare. Colegul său de parchet, Gheorghe Dumitru, a primit trei ani cu executare. Magistraţii care şi-ar fi cumpărat promovarea în sistem, Sterian Guli şi Gheorghe Cerbeanu, au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare, la doi ani, respectiv doi ani şi şase luni.

Hotărârea a fost contestată atât de foştii magistraţi, care vor achitarea, cât şi de anchetatori, care au cerut ca toţi patru să fie condamnaţi la închisoare cu executare. Înalta Curte a menținut azi aceste decizii, numai că le-a transformat, pe toate, în pedepse cu executare. Fiecare inculpat va plăti 5.000 lei cheltuieli judiciare către stat.

G.T.