8.3 C
București
joi, 18 aprilie 2024 - 6:33
No menu items!

Fostul ministru Stelian Fuia, trimis în judecată în dosarul Stațiunii Fundulea

spot_img

Stelian Fuia, fost ministru PDL al Agriculturii și fost director al Stațiunii Fundulea a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu

stelian_fuia

DNA a reușit să finalizeze, la 9 ani de la comiterea faptelor, cauza care privește un presupus abuz în serviciu al fostului director al Stațiunii de Cercetare Fundulea, devenit și fost ministru al Agriculturii între timp. Concret, Stelian Fuia, cumnatul său și alți doi inculpați au fpcut din hectarele stațiunii statului o adevărată afacere de familie.

Procurorii susțin că înainte de a fi director la Stațiunea Fundulea, adică până în 2005, Stelian Fuia a fost director adjunct al societății Procera Agrochemicals Romania SRL, care avea ca asociat unic Procera LLC din SUA, iar ca administrator pe sora lui Stelian Fuia. din 2009, sora fostului ministru a devenit, alături de unul dintre complicii din acest dosar, principal acționar al Procera. Începând cu 2004, Stațiunea Fundulea a încheiat un contract în participațiune cu firma Procera, pentru 5 ani. Stațiunea de stat a pus la dispoziție 260 de ha de teren agricol, iar societatea Procera, baza tehnico-materială și financiară pentru culturi. Modalitatea de plată era fie în natură (grâu), fie în bani, la prețul de referință.

După preluarea de către inculpatul FUIA STELIAN a funcţiei de director al SCDPMA Fundulea, administrarea SCDPMA Fundulea s-a transformat într-o veritabilă afacere de familie, procedându-se la încheierea de către SCDPMA Fundulea, reprezentată de inculpatul FUIA STELIAN, cu SC PROCERA AGROCHEMICALS, reprezentată de inculpatul STATE DANIEL (cumnatul celui dintâi) a unor contracte de închiriere spaţii, pe o perioadă de 20 de ani, a unor contracte de prestări servicii, precum şi la cooptarea firmei administrată de tatăl lui STATE DANIEL, pentru efectuarea unor lucrări de reparaţii la imobile din incinta SCDPMA Fundulea.

comunicat DNA

De asemenea, Stelian Fuia a încheiat protocoale cu societatea cumnatului său prin care plățile între cele două instituții să se facă în bani. Apoi, susțin anchetatorii, fostul director al Stațiunii a făcut tot posibilul să îndatoreze societatea de stat, astfel încât să o aducă la executare silită în favoarea firmei Procera.

Din probele administrate pe parcursul urmăririi penale a rezultat că la activitățile menționate a participat, în calitate de complice, și inculpatul Paraschivoiu Dragoș Alin, care a acceptat să intre formal în proprietatea bunurilor înstrăinate fraudulos, prin licitație, plătind pentru aceste bunuri suma de 231.000 lei. Această sumă însă i-a fost virată în cont, la data de 21 decembrie 2005, de către Fuia Stelian. La data de 23 decembrie 2005, suma de 230.700 lei a fost virată de Paraschivoiu Dragoș Alin în contul executorului judecătoresc Oprișan Constantin, în vederea distribuirii acesteia către creditori.

comunicat DNA

Stelian Fuia nu a făcut nici contestație la executarea silită, în calitate de director al Stațunii, și nu a arătat că bunurile se aflau în patrimoniul statului atunci când executorul inculpat în caz a venit să preia bunurile (inculpatul FUIA STELIAN nu a adus la cunoştinţă executorului judecătoresc faptul că acestea fac parte din domeniul public al statului şi, ca urmare, sunt inalienabile şi insesizabile).

La data de 21.12.2005 (după licitaţie), contul inculpatului Paraschivoiu Dragoş Alin a fost alimentat cu suma de 231.000 lei de către inculpatul FUIA STELIAN, prin transfer bancar. Suma a fost transferată apoi, la 23.12.2005, în contul BEJ OPRIŞAN CONSTANTIN, cu justificarea „achitare preţ adjudecare”. Acest aspect vine în sprijinul ideii că scopul final urmărit de FUIA STELIAN a fost acela de a-şi însuşi direct imobilele executate.

comunicat DNA

Ministerul Finanţelor Publice s-a constituit parte civilă în cauză, solicitând repararea prejudiciului, prin restituirea în natură a bunurilor, cu anularea actelor translative de proprietate întocmite cu eludarea legii, iar dacă restituirea în natură nu mai este posibilă, prin plata contravalorii acestor bunuri, determinată prin raportul de expertiză la valoarea de 377.795 euro.
În cauză s-a instituit sechestru asigurător asupra bunurilor imobile aflate în proprietatea inculpaților Fuia Stelian, State Daniel, Paraschivoiu Dragoş Alin şi Oprişan Constantin, precum şi asupra sumelor de bani (lei sau valută) existente în conturile bancare ale acestora deschise la unitățile bancare din România, în vederea recuperării prejudiciului.

S.M.