9.4 C
București
joi, 18 aprilie 2024 - 12:26
No menu items!

Fost ofițer SRI, partener al firmelor lui Sebastian Ghiță, furnizor de softuri pentru DIICOT

spot_img

Un fost ofițer al Serviciului Român de Informații (SRI), unul dintre partenerii de afaceri ai lui Sebastian Ghiță în contractele cu statul, furnizează softuri Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).

Potrivit platformei de achiziții publice e-licitatie.ro, pe 13 aprilie 2017, în ziua în care Sebastian Ghiță era reținut în Serbia, DIICOT încheia, prin atribuire directă, un contract în valoare de aproape 112.000 de lei (aproximativ 28.000 de euro) cu firma Business Continuity Consulting. Obiectul contractului: pachet software pentru managementul stocării.

În baza cerințelor publicate pe SEAP societatea ar urma să se ocupe de „upgrade-ul pachetului software de management al sistemului de stocare Hitachi HNAS 4060 de la ediția Value la ediția Ultra, incluzând funcționalități suplimentare precum: suport pentru numărul maxim de EVS-uri suportate de sistem, Virtual Server Security, Virtual Server Migration, Cross Volume Links, Data Migrator to Cloud, Replication, JetClone, JetImage, Read Caching”. Serviciile de instalare sunt incluse.

Datele din Monitorul Oficial arată că asociat unic al Business Continuity Consulting este Emilian Cristian Stănescu, administrator, din 2013, al unei firme partenere a companiilor Teamnet și Asesoft. Potrivit acelorași date, dar și CV-ului pe care acesta l-a publicat pe rețeaua LinkedIn, Stănescu și-a înființat, în 2000, prima societate în domeniul IT, Brain Software SRL, pe care a și condus-o din poziția de director executiv până în martie 2003, când a devenit ofițer al SRI. După patru ani și 7 luni în rândurile SRI, Emilian Cristian Stănescu a ocupat, până în februarie 2011, postul de ofițer de securitate IT la Ministerul Afacerilor Externe. Din februarie 2011 a lăsat funcțiile din sistem pentru un post la Star Storage, societate în care, în decembrie 2013, a fost numit administrator pentru un mandat de 4 ani.

În paralel, în toamna lui 2012, Emilian Cristian Stănescu a fondat și Business Continuity Consulting.

Star Storage – partener al Asesoft și Teamnet în contractele cu statul

Star Storage SA – compania care-i are ca acționari pe Cătălin Nicolae Păunescu și Liviu Goșa și este administrată, de la finele lui 2013, de Emilian Stănescu și Monica Antoneta Păunescu – este un vechi partener al Asesoft și Teamnet în contractele cu statul.

Potrivit site-urilor specializate în monitorizarea achizițiilor publice, Star Storage a câștigat, în general, alături de Teamnet și Asesoft, doar până la finele lui 2015, 148 de contracte cu instituții de stat, în valoare totală de aproape 60 de milioane de euro.

Spre exemplu, în noiembrie 2009, cu puțin timp înaintea alegerilor prezidențiale, consorțiul format din Asesoft International – Teamnet International și Star Storage și-a adjudecat un contract în valoare de aproape 17 milioane de euro cu Agenția Națională pentru Protecția Mediului, condusă la acea dată de un fost angajat al Asesoft. Mandatul de ministru al mediului era deținut, interimar, de Elena Udrea.

Tot la sfârșitul lui 2009, Star Storage și Teamnet s-au angajat să realizeze portalul eRomania, în schimbul a 10 milioane de euro.

În portofoliul de clienți al Star Storage au mai intrat, în ultimii ani: Direcția Generală de Informații și Protecție Internă a MAI – în decembrie 2012, contract pentru gestionarea electronică a documentelor, în valoare de peste 3,4 milioane de euro -, dar și Ministerul Afacerilor Interne, Autoritatea Electorală Permanentă, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, Agenția Națională de Integritate, Banca Națională a României (BNR), Senatul României, Complexul Energetic Turceni, Oficiul Național al Registrului Comerțului, Curtea de Apel Cluj, Compania Națională de Investiții, sau SRI – UM 0296 București, căreia aceeași societate i-a livrat, în 2012, scanere informatice, în valoare de peste 220.000 de euro.

Imediat după ce Emilian Stănescu și-a început mandatul de administrator, Star Storage SA a încheiat un nou contract cu ANI (12 martie 2014), pentru servicii de arhivare și servicii conexe, în valoare de aproape 5 milioane de euro, dar și un nou contract cu BNR (5 februarie 2014), în valoare de peste 2 milioane de euro sau cu Oficiul Național al Registrului Comerțului (29 ianuarie 2014), în valoare de aproape 65.500 de euro. Lista de clienți a companiei a fost completată de Ministerul Dezvoltării (2 noiembrie 2015, contract de peste 112.000 de euro), Societatea Română de Televiziune (27 noiembrie 2014, contract de peste 80.000 de euro) și SRI (UM 0894 – unitatea de interceptări) pentru care Star Storage a furnizat, în baza unui contract din 18 mai 2015, servicii de întreținere și reparare a sistemelor de stocare, în valoare de 12.334 de euro.

Raluca Dan